Annons
X
Annons
X

MP:s stöd rekordhögt – utmanar försvagat S

Rekordhöga 12,3 procent i väljarstöd för MP och bottenrekord för S med 25,4 i SvD/Sifos decembermätning. Sedan valet 2010 har avståndet mellan de två partierna nästan halverats. Det ger MP en verklig chans att etablera sig som en tredje kraft i svensk politik, anser statsvetare.

(uppdaterad)

Årets sista väljarbarometer innehåller två signifikanta förändringar jämfört med november och två rekordsiffror. Och det är inom oppositionen som det mesta rör på sig medan det är ganska lugnt bland allianspartierna.

Den socialdemokratiska nedgången verkar än så länge inte ha nått slutet och 25,4 procent är bottenrekord för ett parti som för bara två år sedan var mer än elva procentenheter större och överlägset störst.

Sedan oktoberkrisen med partiledaren Håkan Juholts olika affärer har S förlorat över 350000 väljare. De har främst gått till soffan och Miljöpartiet och till viss del även rört sig över blockgränsen direkt till Moderaterna.

Annons
X

Historiskt har missnöjda socialdemokrater främst gått till Vänsterpartiet, under 1990-talet var det närmast kommunicerande kärl mellan partierna. Men på senare år har det förändrats en del och besvikna S-sympatisörer verkar helst bli soffliggare eller också gå till Miljöpartiet.

Miljöpartiets historiska toppnotering – som är statistiskt säkerställd – visar att de nu har en gyllene chans att på allvar etablera sig som en tredje politisk kraft. De har framför allt lockat till sig kvinnor och välutbildad medelklass i storstäderna och i Stockholms stad och län är nu MP lika stort som S: 13,7 respektive 14,8 procent. Även i Göteborg och Malmö ligger MP över 13 procent men där är S än så länge klart starkare.

– Visst kan man se en förändring där Miljöpartiet tidigare inte uppfattades som ett etablerat parti, men nu har man framgångsrikt lagt om kursen och uppfattas också som både samarbetsfähigt och regeringsfähigt. Man är ansvarstagande och relevanta i allt större grupper och då blir de ett alternativ för dem som söker sig bort från Socialdemokraterna, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Uppgången bygger främst på att det kommer missnöjda sympatisörer från annat håll, men Tommy Möller håller med om att MP nu har en bra chans att definitivt slå sig in som ett av tre starka politiska kraftfält. Men vad det betyder i praktiken är omöjligt att spekulera i och dessutom finns två andra faktorer som spelar roll.

  – Det ena är ju att den djupa krisen och förlamningen inom Socialdemokratin inte kommer att bestå för evigt. Det andra handlar om vad det betyder att Vänsterpartiet i Jonas Sjöstedt får en partiledare som inte är förknippad med kommunismen. Det kan mycket väl vara ett ännu större hot för Socialdemokraterna, säger Tommy Möller.

  I valet för drygt ett år sedan fanns två jämnstarka partier runt 30 procent och sedan sex småpartier med mellan 5 och drygt 7 procent. Men nu har de gröna ryckt sig loss och även Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, menar att MP har chansen att behålla den positionen.

  – MP har blivit ett starkare och tydligare alternativ i storstäderna och här finns ett aktivt flöde från Socialdemokraterna. Det kan bli svårt för S att återta medan däremot de som gått till soffan kan lockas tillbaka eftersom de i grunden inte kan tänka sig att rösta på något annat än S, säger Toivo Sjörén.

  Sverigedemokraterna har tappat från 6,7 till 5,2 procent – en statistiskt säkerställd förändring.

  – Det är svårt att veta vad det beror på men SD är beroende av uppmärksamhet där de är tydliga med vad de vill eller där de blir angripna. Och trots deras landsmöte i slutet av november har de inte kunnat tränga ut alla turer kring Håkan Juholt och de interna processerna i V och KD, säger Toivo Sjörén.

  SvD berättade i går om kritiska röster mot partitoppen från KD-fästet Mullsjö. I dagens Sifo ligger KD – till skillnad från november-Sifo:n – över spärren, med 4,3 procent. En uppgång som inte är statistiskt säkerställd.

  Moderaternas 34,4 procent är en av de bästa noteringarna någonsin och partiet har egentligen bara varit starkare när dåvarande M-ledaren Carl Bildt var i Bosnien. Men Toivo Sjörén påpekar att alliansen gör klokt i att inte inbilla sig att det blir någon enkel promenad fram till nästa val.

  – Man ska ha klart för sig att alliansen inte ens nu efter ett historiskt ras för Socialdemokraterna har egen majoritet. 3 procent upp för S och lika mycket ner för alliansen och det är dött lopp igen, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X