Annons
X
Annons
X

MP:s närmande kan bli ett bakslag för Sahlin

Sahlin är ute på hal is och har det glatt.
Sahlin är ute på hal is och har det glatt. Foto: JONAS EKSTRÖMMER

MILJÖPARTIET | SLIPAR FÖRHANDLINGSKNIVARNA?


r Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand var gäst i Korseld för några veckor sedan frågade jag henne om MP:s inställning till friskolor. Den är samma som vi alltid har haft, menade språkröret. När jag påtalade att Socialdemokraternas ambition var att förbjuda möjligheten att generera vinst till ägarna förklarade Wetterstrand att MP inte såg vinstdrivna skolor som ett problem, eftersom det inte finns några större möjligheter att ”roffa åt sig några stora vinster på att driva friskolor”.

Betyder det att ni skulle kunna gå på S linje?, undrade jag och fick det något luddiga svaret ”Det är inte våran uppfattning.”

Helgens MP-kongress har skingrat dimmorna kring Wetterstrands kryptiska svar, ty nu har MP bytt fot och ansluter sig till S-linjen. Det pikanta med just denna anpassning till S-politiken är att den sätter också andra skolfrågor i nytt ljus. Man måste nämligen betrakta de rödgrönas närmanden och fjärmanden från varandra med ett förhandlingsperspektiv för ögonen – och det här närmandet är förmodligen ingenting som Mona Sahlin hoppar jämfota av förtjusning över.

Annons
X

För vilka andra stötestenar stör harmonin i den rödgröna skolpolitiken? Jo, betygen. Den frågan har varit symbolen för att signalera att verkligen S har förnyat sig. Det var ingen lätt förnyelse. Sahlin fick peka med hela handen för att få gräsrötterna att acceptera en omsvängning under framtidsdagarna hösten 2007. Jag minns särskilt en delegat, som var uppe i debatten och allvarsamt proklamerade att ”Skolan får inte bli för skollik”.

Nu vädrar förmodligen både han och övriga inom S flumskolefalang morgonluft. För när MP nu har ”gett upp” vinsterna i friskolan har de ett offer att hänvisa till i förhandlingarna om den rödgröna skolpolitiken. Och Vänstern bara ler. Partiet har inte behövt lyfta ett finger.

Annons
Annons
X

Sahlin är ute på hal is och har det glatt.

Foto: JONAS EKSTRÖMMER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X