Annons

MP:s miljöpolitik har blivit ett fiasko

Av alla Miljöpartiets stora vallöften för miljöpolitiken, är det inte mycket som nu blir av. Det första halvåret i Rosenbad har präglats av bråk med Socialdemokraterna och obegripliga besked som går emot allt vad MP säger sig stå för, skriver tidigare miljöminister Lena Ek och Fredrick Federley (C).

Under strecket
Publicerad

När alliansen vann valet 2006 var Centerpartiet garanten för en offensiv miljöpolitik. Med facit i hand kan man konstatera att vi levererade. I dag finns det 10 gånger så mycket vindkraft i Sverige. Antalet miljöbilar är 15 gånger så många. Växthusgaserna minskade med 17 procent under 2006-2013. Andelen förnybar energi i transportsektorn är tre gånger så stor. Över hälften av vår energi är i dag förnybar.

Alliansregeringens resultat uppmärksammades världen över. Sommaren 2014 konstaterade OECD att Sverige är ett internationellt föregångsland på klimatområdet. När Barack Obama besökte Sverige året innan hyllade han Sverige för vårt arbete med klimat- och energifrågorna. Det är med andra ord en stor miljökostym att fylla för den rödgröna regeringen. Ett parti som heter Miljöpartiet de gröna förväntas förstås också börja leverera i sin profilfråga när de nu sitter vid makten.

Annons
Annons
Annons