Annons

”MP:s klimatpolitik sviker vår framtid”

Pär Holmgren (MP).
Pär Holmgren (MP). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pär Holmgren har rätt i att EU:s nya klimatlag måste bli mer ambitiös. Men Miljöpartiet går enligt klimatforskningen inte tillräckligt långt, skriver Tove Lönneborg och Leo Rudberg, Fältbiologerna, i en replik.

Under strecket
Publicerad

I en debattartikel i SvD (7/9) föreslår Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren en rad förändringar i förslaget på ny klimatlag för EU, inför omröstningen i EU-parlamentets miljöutskott på torsdagen. Som Sveriges största miljöorganisation för unga blir vi i Fältbiologerna oroade av Miljöpartiets hållning i frågan. Givetvis har Holmgren rätt i att den nya klimatlagen måste bli mer ambitiös – men Holmgrens förslag är inte tillräckliga enligt den senaste forskningen. Exempelvis visar en ny studie från Uppsala universitet att vi i Sverige måste minska våra utsläpp med 12–15 procent per år.

Holmgren föreslår i stället utsläppsminskningar på 65 procent till 2030. Detta är för lite och för sent. För att ha någon chans att klara Parisavtalets mål på 1,5 graders uppvärmning måste utsläppen minska drastiskt redan i dag. EU-länderna tillhör världens rikaste och mäktigaste länder, och har i stor utsträckning byggt sitt välstånd på historiska växthusgasutsläpp. Därför kräver vi att EU går före med ett bindande beslut om nollutsläpp redan till 2030. Alla utsläpp måste bort.

Annons
Annons
Annons