”MP:s klimatpolitik är inte effektiv”

Hamnen i Huanghua är en av de viktigaste hamnarna för koltransporter i Kina. Bilden är från 22 december 2020.
Hamnen i Huanghua är en av de viktigaste hamnarna för koltransporter i Kina. Bilden är från 22 december 2020. Foto: Chine Nouvelle/Sipa/TT

Det är inte seriöst att prata om att man vill göra skillnad i fråga om vårt globala klimat och samtidigt förringa Kinas roll. Verkligt effektiv klimatpolitik innebär att prata med, och om, Kina – något den gröna rörelsen sällan gör, skriver John Norell och Theo Herold från Fria moderata studentförbundet i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad
Annons

I en debattartikel riktade vi kritik mot Miljöpartiet, ett parti med hög svansföring i klimatfrågan men som inte pratar om det största frågetecknet för huruvida vi kommer att nå uppsatta klimatmål – Kina. Om man vill påverka det globala klimatarbetet måste man prata med och om Kina.

Tyvärr ägnar sig Grön Ungdoms David Ling och Lovisa Berglund i sin replik åt att spela ner Kinas roll och påstå att Miljöpartiet redan tycker allt som vi föreslår i artikeln, bara att vi inte läst på tillräckligt. De skriver bland annat att de redan driver på för att få in skrivelser om klimatkrav i frihandelsavtal mellan EU och andra länder men faktum är att att Miljöpartiet röstade emot ett sådant avtal så sent som förra året. Ett frihandelsavtal mellan EU och Vietnam som innehöll tunga skrivelser om klimatet och som gjorde Parisklimatavtalet bindande för Vietnam.

Annons
Annons
Annons