Annons
X
Annons
X

MP vill satsa mer på folkhögskolan

Söktrycket på folkhögskolorna är högt. I Miljöpartiets dagsfärska vårbudget presenteras en satsning på 5 000 fler platser. Språkröret Gustav Fridolin menar att det skulle främja öppnande av nya folkhögskolor i främst utsatta områden.

(uppdaterad)
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill storsatsa på svensk folkhögskola.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill storsatsa på svensk folkhögskola. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/SCANPIX

Gustav Fridolin går i korridorerna på Sundbybergs folkhögskola i Rissne, samma korridorer som han tidigare arbetade i som lärare. Där jobbade han ett läsår som historielärare så man förstår att frågan om fler folkhögskoleplatser ligger honom nära.

– Folkhögskolan är väldigt lyckad, en stor andel av de som gått på folkhögskola har efter några år antingen jobb eller fortsatt studera. Alla utvärderingar visar att detta är en lyckad utbildningsform, trots det satsar inte Alliansen på folkhögskolan, säger Gustav Fridolin.

I regeringens vårbudgetproposition finns en satsning på folkhögskolan, vilket innebär 1 000 tillfälliga platser under 2013 och ytterligare 1 000 platser 2014. Arne Georlin, rektor på Sundbybergs folkhögskola, tycker att de tillfälliga satsningarna tenderar att bli för ryckiga.

Annons
X

– Vi behöver mer permanenta platser. Det har varit tillfälliga satsningar förut men skolor som valt att satsa har det slagit tillbaka på senare när satsningen försvunnit, säger Arne Georlin som jobbat inom folkhögskolan sedan 1985.

Gustav Fridolin och Esabelle Dingizian, ungdomspolitisk talesperson för MP, är de som jobbat mest med folkhögskolefrågan inom partiet. De gästar en av Sundbybergs folkhögskolas klasser som går den allmänna kursen. Esabelle Dingizian frågar klassen varför de går på folkhögskolan.

– Jag gick i gymnasiet en månad innan jag hoppade av. Det var svårt att synas och man fick inte tillräckligt med stöd, då blir man inte så motiverad. Det är ett helt annat upplägg här, säger Stephanie Wallgren, 19 år, som återupptog sina studier i januari.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Trycket är högt på folkhögskolorna med nästan två sökande på varje plats, enligt Folkbildningsrådet. Miljöpartiet menar att fler folkhögskolor behövs främst i storstädernas miljonprogramsområden.

  – Kan vi få fler folkhögskolor i områden som Rissne och Hallunda, där arbetslösheten är hög och folk inte fått en ärlig chans, kan det vara orsaken till att fler lyckas, säger Gustav Fridolin.

  Får någon annan utbildningsform stå tillbaka i er vårbudget?

  – Vi gör alla satsningar som regeringen gör och mer. Problemet är inte att vi gör för mycket utan för lite.

  Miljöpartiet vill också se en större satsning mot it i skolan. Skolverkets rapport om it i skolan visade att mer än hälften av lärarna vill ha mer kunskap kring pedagogisk it-användning. I deras vårbudget presenteras en satsning på 100 miljoner per år under en treårsperiod för kompetensutveckling och förbättrad it-infrastruktur.

  Annons
  Annons
  X

  Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill storsatsa på svensk folkhögskola.

  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X