Annons
X
Annons
X

MP vill mångmiljonsatsa på arbetet mot rasism

Rasism och främlingsfientlighet är ett hot mot demokratin. Det anser Miljöpartiet, som i sin skuggbudget avsätter 350 miljoner kronor för att stoppa rekryteringen till extrema rörelser.

Miljöpartiets Maria Ferm under en presskonferens i riksdagen 2012.
Miljöpartiets Maria Ferm under en presskonferens i riksdagen 2012. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX (ARKIV)

Jason Diakité, känd under artistnamnet Timbuktu, programledaren och musikern Navid Modiri samt författaren Isobel Hadley-Kamptz är några av de nio ledamöterna i den uppmärksammade arbetsgrupp som Miljöpartiet tillsatte i våras. Uppdraget är att ta fram nya förslag för att minska rasismen och främlingsfientligheten. Arbetet leds av riksdagsledamoten Maria Ferm, partiets migrationspolitiska talesperson, och nu kan SvD berätta om de första förslagen.

Miljöpartiet avsätter i sin kommande skuggbudget totalt 350 miljoner kronor under en fyraårsperiod för att motverka rekryteringen till extrema organisationer.

–Det finns extremintoleranta rörelser i Sverige som har aktiva medlemmar, ibland i tusental, och det pågår en nyrekrytering. Det måste vi ta på allvar, säger Maria Ferm.

Annons
X

När människor inte känner delaktighet ökar risken för ett ”vi-och-dom”-samhälle, enligt MP. ”Organiserad rasism, som till exempel vit-maktorganisationer, är en allvarlig konsekvens av det”. De så kallade vit-maktmiljöerna är också kostsamma i form av polisinsatser, sjukvård och ekonomiskt bistånd, konstaterar de gröna.

–Både enskilda individer och hela samhället förlorar på det här. Det är viktigt för demokratin och ett inkluderande, humant, hållbart samhälle att vi arbetar för att motverka rasistiska rörelser, säger Maria Ferm.

Förebilden är Kungälv, som sedan 1995 har satsat ungefär 10000 kronor per elev och år på det så kallade Toleransprojektet. Det ska få bort grogrunden för rasism genom långsiktigt och uthålligt arbete. Satsningen är, enligt MP, framgångsrik och har satt stopp för framväxten av vit makt-organisationer i kommunen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Vi vill göra det möjligt för fler kommuner att jobba antirasistiskt på det sättet. Det är särskilt viktigt just nu, där vi kan se en splittring av samhället. Då måste man göra de här långsiktiga investeringarna, säger Maria Ferm.

  I slutet av september presenterar arbetsgruppen en slutrapport, med ytterligare förslag.

  Annons
  Annons
  X

  Miljöpartiets Maria Ferm under en presskonferens i riksdagen 2012.

  Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X