Annons

MP vill häva Metros avtal med SL efter kritiserad intervju

Mats Qviberg.
Mats Qviberg. Foto: Lars Pehrson

Metros avtal med SL bör ses över. Det anser MP:s gruppledare i Stockholms läns landsting, Tomas Eriksson. Bakgrunden är en intervju med nya ägaren Mats Qviberg i den högerpopulistiska tidningen Nyheter Idag.

– Jag känner mig orolig för Metros nya inriktning, säger Eriksson till SvD.

Under strecket
Publicerad

Tomas Eriksson (MP).

Foto: Yvonne Åsell

– Vi kommer att ta upp frågan vid nästa Landstingsstyrelse och lämna ett förslag till beslut om att häva Metros avtal om distribution i tunnelbanan, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare för Stockholms läns landsting.

Nästa möte för Landstingsstyrelsen är den 22 maj. Enligt Eriksson kan frågan även komma att lyftas i ägarutskottet kommande vecka.

Bakgrunden är en artikel med Metros nya ägare Mats Qviberg i tidningen Nyheter Idag under lördagen.

Mats Qviberg intervjuas tillsammans med Custos vd Christen Ager-Hanssen där de uttalar sig om framtiden för gratistidningen. Bland annat öppnar Christen Ager-Hansson upp för ett samarbete mellan Metro och Nyheter Idag. Några diskussioner ska dock inte ha förts poängterar man.

Enligt tidskriften Expo kan tidningen Nyheter Idag sorteras i kategorin ”högerpopulistisk alternativmedia”.

– Du är en framtida samarbetspartner. Vi skulle kunna konvertera din sajt. Du skulle kunna bli Metro 24 om vi tycker att det är en bra bas, som ett exempel, säger Christen Ager-Hanssen till Nyheter Idags reporter.

Annons
Annons

Tomas Eriksson (MP).

Foto: Yvonne Åsell

För att undvika tveksamheter kanske SL inte ska distribuera någon tidning i anslutning till kollektivtrafiken.

Intervjun har väckt reaktioner också internt. En av Metros krönikörer, asylrättsjuristen Viktor Banke, meddelar på Twitter att han slutar som kolumnist efter Qvibergs intervju med Nyheter Idag.

Tomas Eriksson (MP).
Tomas Eriksson (MP). Foto: Yvonne Åsell

Tomas Eriksson (MP):

– Landstinget behöver ha en dialog med Metros ägare. Baserat på det senaste vill vi undersöka om vi ska ha en affärsrelation med Metro. För att undvika tveksamheter kanske SL inte ska distribuera någon tidning i anslutning till kollektivtrafiken.

När SvD ber Mats Qviberg kommentera, ber han nästan omedelbart att ”få göra en pudel”.

– Det var ett misstag att ställa upp på den intervjun [med Chang Frick på Nyheter Idag]. Jag är den förste att beklaga, säger Qviberg som dock lägger till att ”alla måste få göra misstag”.

– Jag erkänner misstag och lägger mig platt. Jag är ledsen för att jag var politiskt naiv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons