Annons
X
Annons
X

Mp vill förbjuda köpcentrum

Miljöpartiet vill tillfälligt förbjuda byggandet av nya externa köpcentrum. Det är ett av förslagen som presenterades i Almedalen idag. ”Vi vill ha grönare och roligare städer”, sade språkrören på en pressträff.

Foto: SCANPIX

Landets städer står i fokus när det på lördagen är Miljöpartiets dag i Almedalen i Visby. Partiet har idag ett starkt stöd i flera städer och det gör att partiet satsar på just dessa väljare.

– Våra starkaste fästen i Sverige ligger på söder i Stockholm och även i Göteborg är vi väldigt starka i vissa stadsdelar, sade språkröret Peter Eriksson på pressträffen.

Konkret vill partiet satsa på säkrare gång- och cykelbanor, fler grönytor och bättre närservice.

Annons
X

Det sista betyder att partiet vill se hårdare regler för när nya köpcentrum i utkanterna av landets städer ska få etableras.

MP ser en risk med att dessa externa köpcentrum skapar ett bilberoende och utarmar stadskärnorna.

– Vi ska ha ett moratorium under fem år, alltså ett statligt förbud för etablering av externa köpcentrum, säger Peter Eriksson.

Samtidigt vill partiet ge Trafikverket i uppdrag att till 2015 utreda hur gång- och cykelbanor ska bli säkrare. Arbetsgivare ska också få möjligheten att skattefritt subventionera anställdas cykling till jobbet.

Partiet talar om städer som ska blir ”grönare och roligare att vara i” och målet är att planera bort bilberoendet – ett bilberoende som partiet ser som ofrivilligt.

– Det gemensamma utrymme som finns ska också vara ett utrymme där människor kan leva och vara, sade Maria Wetterstrand.

Kollektivtrafiken ska fördubblas och partiet vill se satsningar på spårvagnar. Dessutom ska kommunernas planarbete förenklas, med en starkare plan- och bygglag.

Miljöpartiet tog också upp landets miljonprogram och vill bland annat göra om rot-bidraget så att det också omfattar renoveringar i höghusområden. De rödgröna är överens om att satsa 1,5 miljarder kronor under 2011 och ytterligare 2,5 miljarder kronor 2012.

– Människor ska kunna bo i miljonprogrammen och känna sig stolta. Det här är en viktig fråga socialt för att hålla samman landet, sade Peter Eriksson.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X