Annons
X
Annons
X

MP: Vi har inte lyckats med ”genusplogningen”

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) har begärt en krisrapport angående snöröjningen. Men Stockholms stad slår ifrån sig.

– Vi var i ett extremläge och prioriterade samhällsfunktioner, säger Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret.

Snökaoset
På fredagseftermiddagen var det fortfarande inte plogat, sandat eller saltat på trottoarer i centrala Stockholm, och SvD:s fotograf bevittnade under kort tid flera halkolyckor – varav flera där ambulans fick tillkallas.
På fredagseftermiddagen var det fortfarande inte plogat, sandat eller saltat på trottoarer i centrala Stockholm, och SvD:s fotograf bevittnade under kort tid flera halkolyckor – varav flera där ambulans fick tillkallas. Foto: Tomas Oneborg

Det var förra vintern som Stockholms stad införde begreppet ”jämställd snöröjning”. Då snöade det bara lite under ett par veckor i januari.

Ambitionen uttryckte att kollektivtrafikstråk samt gång- och cykelvägar skulle prioriteras före bilvägar. Detta för att kvinnor går och cyklar i högre utsträckning än män.

Sedan de rekordstora mängderna snö började vräka ner i tisdags kväll har många halkat och slagit sig. Sjukhusens ortopedavdelningar har varit ansträngda.

Annons
X
På Kungsgatan halkade massor av fotgängare på fredagen. Foto: Tomas Oneborg

Trottoarer och cykelbanor har inte röjts i den omfattning som är tänkt.

– Jag beklagar hemskt mycket de som har skadat sig. Tanken är att man lättare ska kunna ta sig fram som gående vid den här typen av snöfall. Det är inte bra att vi inte lyckats med det. Vi har anslagit mer i pengar i budgeten vi ska ta i nästa vecka, säger Daniel Helldén till DN.se.

Trafikborgarrådet har begärt en krisrapport. Anders Porelius på Trafikkontoret välkomnar en utvärdering.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det får vi göra i efterhand. Vi hamnade i ett extremläge då det kom nästan en halvmeter snö på kort tid. Vår prioritering har varit att upprätthålla samhällsfunktioner och huvudstråken. Folk ska kunna ta sig till BB, blåljus ska komma fram, transporter till äldrevården ska fungera, säger han.

  Foto: Tomas Oneborg

  Hur många arbetar med snöröjning?

  – Vår upphandling innefattar närmare 200 enheter. Sen är det upp till entreprenören att använda tillräckligt med folk så att uppdraget sköts, säger Anders Porelius, själv uppväxt i norrbottniska Älvsbyn.

  – Där finns det stora ytor att lägga bortplogad snö på. Det är ett annat problem i Stockholm, att det är så trångt.

  Foto: Tomas Oneborg
  Annons

  På fredagseftermiddagen var det fortfarande inte plogat, sandat eller saltat på trottoarer i centrala Stockholm, och SvD:s fotograf bevittnade under kort tid flera halkolyckor – varav flera där ambulans fick tillkallas.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 5

  På Kungsgatan halkade massor av fotgängare på fredagen.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 5
  Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 5
  Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 5
  Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X