Annons
X
Annons
X

MP: Vi bryter med S i Stockholm

Miljöpartiet går vidare. Det rödgröna samarbetet i Stockholms stad är härmed avslutat. Det skriver Per Bolund, Emilia Hagberg och Stefan Nilsson från Miljöpartiet i Stockholm.

[object Object]
Per Bolund. Foto: SCANPIX

Den cementerade blockpolitiken som dominerat Stockholm i årtionden har passerat sitt bäst-före-datum. Trenden är tydlig, två val i rad har väljarna bekräftat att Miljöpartiets karta och kompass stämmer. I skarp kontrast till detta står en vilsen socialdemokrati som vägrar inse konsekvenserna av sitt krympande väljarstöd. Dessa ytterligheter omöjliggör i dagsläget ett samarbete.

Socialdemokraterna ser sig inte som ett parti bland andra. För oss är det tydligt att de fortsatt bär självbilden av ett statsbärande maktparti med egen majoritet, att allt annat är ett undantag. Trots valförlusten visar Socialdemokraterna i Stockholms stad inga tecken på lyhördhet eller konstruktiv samarbetsvilja. Inte minst blev det tydligt efter valnederlaget, då vi förhandlade om oppositionens politiska poster. Socialdemokraterna drev samma gamla kortsiktiga egenintressen hårt. Att upprätthålla maktfullkomligheten, och därmed rädda skinnet internt, var tydligen viktigare än att respektera valresultatet och samarbeta i opposition.

Uppenbarligen förmår Socialdemokraterna inte presentera de lösningar som stockholmarna söker. Deras hårdnackade motstånd mot RUT-avdraget, kamp mot spårvägssatsningar, ovilja att energieffektivsera och vurm för massbilismen är tydliga tecken på bristande förståelse för Stockholms möjligheter. Stockholmarna ser fördelarna med trängselskatten och nackdelarna med fastighetsskatten. Det borde även Socialdemokraterna göra.

Annons
X

Å andra sidan har vi Moderaterna. Sällan är det större skillnad på snack och verklighet än när ”de nya” Moderaterna bedriver valrörelse. Allt för mycket underordnas den kortsiktiga plånbokspolitiken. Skatten sätts först, oavsett vilka nedskärningar det kräver och hur många stockholmare som ställs åt sidan. Att vinna nästa val, att anpassa politiken efter opinionen och att sälja ut går tyvärr före bättre vetande om vad som krävs för ett mänskligt och hållbart samhälle.

Miljöpartiet är ett alternativ – inte ett komplement – till Socialdemokraterna och Moderaterna. Tidsperspektivet gör den gröna politiken unik. Vi utformar inte politik med nästa lönehelg eller nästa valrörelse som deadline. Vi ser möjligheterna i lösningen på klimatförändringarna. För oss finns det inga motsättningar mellan ett solidariskt samhälle och individuell frihet. Behoven och möjligheterna ska reglera skatten, inte tvärt om.

Miljöpartiet går framåt på landsbygden, i storstadsregionerna och internationellt. Efter valet 2010 finns det dubbelt så många gröna politiker i Sveriges kommuner och landsting. Vi är med och styr i mer än var tredje kommun och nästan alla regioner och landsting. Var sjunde stockholmare röstade grönt vilket gör oss till det tredje största partiet. I Berlin och andra europeiska storstäder är vi uppe i över 30 procent. I Brasilien röstade 20 miljoner personer på de gröna.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Valframgångarna visar att Miljöpartiet är på rätt väg. Men på inget sätt kommer vi att slå oss till ro, tvärt om. Det behövs nytänkande i stockholmspolitiken.

  Stockholmare är förändringsbenägna och ambitiösa. Kravet på jämlikhet är lika självklart som tron på framtiden. Samhällsengagemanget sträcker sig bortom den egna vardagen och kommungränserna Med all rätt kräver fler och fler att vår stad ska ta aktivt klimatansvar. Inte bara i nivå med andra städer, utan som en internationell förebild. Det ska vara lätt och effektivt att leva klimatsmart i Stockholm. Rätt satsat, exempelvis i miljonprogramsområdena, kan politiken bidra till modernare bostäder, nya jobb och företag samt spännande teknikutveckling. Rätt satsat bryter vi bostads- och lönesegregationen samtidigt som vi tar klimatansvar.

  Socialdemokraterna och Moderaterna har gemensamt att de snubblar och faller när det kommer till framtidens utmaningar. Därför behövs en tydlig grön politik som ett alternativ till den förlegade blockpolitiken. Vårt mål är ett hållbart samhälle och därför tar vi nu nästa steg. Vi är beredda att samverka med alla krafter som bidrar till ett modernt och solidariskt Stockholm.

  PER BOLUND

  oppositionsborgarråd för Miljöpartiet de gröna i Stockholms stad

  EMILIA HAGBERG

  gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Stockholms stad

  STEFAN NILSSON

  gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Stockholms stad

  Annons
  Annons
  X

  Per Bolund.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X