Analys

Göran Eriksson:MP växer – kan bli kungamakare

Göran Eriksson

Miljöpartiet växer i SvD/Sifos väljarbarometer och för första gången hamnar både Centern och Kristdemokraterna under riksdagsspärren. Med ett sådant valresultat är Miljöpartiet Fredrik Reinfeldts enda chans att behålla makten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Miljöpartiet växer i SvD/Sifos väljarbarometer och för första gången hamnar både Centern och Kristdemokraterna under riksdagsspärren.

Miljöpartiet växer i SvD/Sifos väljarbarometer och för första gången hamnar både Centern och Kristdemokraterna under riksdagsspärren.

ALTERNATIV 1: Löfven gör det som Sahlin motvilligt tvingades försök. Han blir statsminister i en rödgrön majoritetsregering med både V och MP, och bryter den socialdemokratiska traditionen att regera ensamma i minoritet. 
ALERNATIV 2: Väljarna hjälper Fredrik Reinfeldt att bryta upp alliansen, genom att kasta ut C och KD ur riksdagen. M-ledaren blir statsminister i en grönblå majoritetsregering.
ALTERNATIV 3: Löfven gör det Sahlin egentligen drömde om. Han dumpar V och blir statsminister i en rödgrön regering med bara S och MP - och betalar ett högt pris för MP:s stöd.

ALTERNATIV 1: Löfven gör det som Sahlin motvilligt tvingades försök. Han blir statsminister i en rödgrön majoritetsregering med både V och MP, och bryter den socialdemokratiska traditionen att regera ensamma i minoritet. ALERNATIV 2: Väljarna hjälper Fredrik Reinfeldt att bryta upp alliansen, genom att kasta ut C och KD ur riksdagen. M-ledaren blir statsminister i en grönblå majoritetsregering. ALTERNATIV 3: Löfven gör det Sahlin egentligen drömde om. Han dumpar V och blir statsminister i en rödgrön regering med bara S och MP - och betalar ett högt pris för MP:s stöd.

Annons

Om en vecka samlas de borgerliga partiledarna i Centerledaren Annie Lööfs föräldrahem i Maramö, utanför Värnamo. Men om dagens Sifomätning skulle bli valresultat 2014 kunde de lika gärna ställa in.

Maramömötet är ett resultat av Annie Lööfs utspel från Almedalen i somras, där hon beskrev det borgerliga sam- arbetet som sömnigt och oengagerat. Glöden hade falnat, men skulle kunna tändas på nytt om alla bara tog sig tid att resa till Maramö.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons