Annons

MP: Världen snurrar inte runt Stockholm

Hornsgatan i Stockholm.
Hornsgatan i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Att försäljningen av dieselbilar sjunkit är en del av en europeisk utveckling efter dieselgate. Påståendet om att miljözoner skulle vara dåligt för klimatet bygger därför på ett ytterst märkligt antagande, skriver MP-politikerna Daniel Helldén och Katarina Luhr i en replik.

Under strecket
Publicerad

Katarina Luhr och Daniel Helldén.

Foto: Pressbild

Ikväll tar kommunfullmäktige i Stockholm det historiska beslutet om att införa miljözon för lätt trafik på Hornsgatan. Det första beslutet kring detta i en svensk kommun sedan regeringen gav kommunerna detta verktyg för att bekämpa hälsofarliga nivåer av partiklar och luftföroreningar.

Vårt mål är att luften ska vara ren var man än bor i Stockholm. Luftkvaliteten i Stockholm har förbättrats under lång tid, men fortfarande utgör luftföroreningar ett stort problem på vissa platser i staden. Hornsgatan är den gata som historiskt har haft störst överskridanden och hittills inte klarat de lagstadgade miljökvalitetsnormerna. Ren luft tjänar särskilt barn, äldre och redan sjuka människor på, grupper som sällan hör till de med högst inkomster i samhället.

Annons
Annons
Annons