Annons

MP: Utvecklingstid en investering i människor

Karolina Skog och Leila Ali Elmi.
Karolina Skog och Leila Ali Elmi. Foto: Pressbilder

Matchningsproblematiken på arbetsmarknaden är kostsam för hela samhället. Möjligheterna till vidareutbildning och omställning räcker inte till. Därför lägger vi till en ny möjlighet: utvecklingstid, skriver MP:s Karolina Skog och Leila Ali Elmi.

Under strecket
Publicerad

En av den svenska ekonomins styrkor bygger på att vi länge har investerat i människors kunskapsutveckling. Men vi kan inte vila på gamla meriter och slå oss till ro. Arbetslivet är och kommer att vara allt mer föränderligt. Digitalisering, automatisering och förändringar i ekonomin ställer krav på att människor utbildar sig och utvecklas under hela arbetslivet. Vi ska inte lämna människor efter när arbetsmarknaden förändras utan måste skapa fler redskap så att alla ges möjlighet att hänga med i utvecklingen.

Arbetsgivare i både privat och offentlig sektor skriker efter kvalificerad arbetskraft. Brist på människor med rätt utbildning och kompetens hämmar utvecklingen för företag och inom välfärden. För att möta det så måste fler få chansen att utbilda sig mitt i arbetslivet och ges möjlighet att ta nya steg i karriären genom att den kunskap som de har förvärvat valideras.

Annons
Annons
Annons