Annons
Ledare

Fredrik Johansson:MP tillåts diktera migrationspolitiken – igen

Miljöpartiet håller i taktpinnen.
Miljöpartiet håller i taktpinnen. Foto: Amir Nabizadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN

För att kunna skicka ut Migrationskommitténs förslag på remiss har Socialdemokraterna tvingats till nya eftergifter till Miljöpartiet. Med en dysfunktionell regeringskonstellation får vi en migrationspolitik på tvärs med majoriteter i riksdagen och i väljarkåren.

Under strecket
Publicerad

Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att skicka ut den så kallade Migrationskommitténs förslag på remiss. Därmed har man nått ett delavslut i en process där Miljöpartiet hotat att blockera den normala processen kring en parlamentarisk kommitté.

För att få ut remissen betalar Socialdemokraterna – och i slutändan väljarna – nu ett högt pris. Hur högt återstår att se. Men i grunden har man gått med på att ställa sig bakom ett antal av Miljöpartiets profilfrågor. Förslagen håller på att utarbetas i detalj, men de innebär att regeringen på viktiga punkter lägger sig på en mindre stram linje än Migrationskommittén. Det som föreslås går i delar direkt mot de 26 kommittéförslag som Socialdemokraterna tidigare ställt sig bakom.

Annons
Annons
Annons