Annons
X
Annons
X

MP större än M i sociala medier

Miljöpartiet har fler följare på såväl Twitter som Facebook än Moderaterna.

Av TT
(uppdaterad)

Flest följare har dock Socialdemokraterna medan Sverigedemokraterna har flest på Facebook.

Medieanalysföretaget Retriever har mätt antalet följare för såväl partier som partiledare på Twitter och Facebook. Socialdemokraterna toppar Twitterlistan med drygt 30 000 följare, följt av Miljöpartiet med drygt 26 000. Först på tredje plats kommer Moderaterna med drygt 25 000 följare.

På Facebook toppar Sverigedemokraterna med drygt 68 000 följare, över dubbelt så mycket som tvåan, Socialdemokraterna som har drygt 33 000.

Annons
X

– Högerpopulistiska partier som Sverigedemokraterna brukar vara skickliga på att mobilisera via sociala medier, och partiets Facebooksida är i högsta grad aktiv, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld, själv mycket aktiv på Twitter.

Ser man till enskilda partiledares aktiviteter på Twitter, så toppar KD-ledaren Göran Hägglund med drygt 29 000 följare, strax före C-ledaren Annie Lööf med drygt 28 500 följare. SD-ledaren Jimmie Åkesson, som inte är överdrivet aktiv, ligger trea med drygt 20 000 följare.

– Partiledarnas antal följare på Twitter påverkas starkt av partiledarnas eget agerande i forumet. Göran Hägglund och Annie Lööf twittrar ofta och ger sig framför allt gärna in i dialog med andra twittrare. De belönas för detta i form av ett stort antal följare, säger Bjereld.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tre partiledare, Fredrik Reinfeldt (M), Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (FP) saknar Twitterkonton.

  – Det är svagt att tre av nio partiledare/språkrör väljer att inte ha ett aktivt Twitterkonto. Därigenom avsäger de sig en kanal för opinionsbildning och lämnar fältet fritt åt sina konkurrenter, säger Bjereld.

  Retrievers mätning av förekomsten för partiledarna och partierna i redaktionella medier i januari visar att Fredrik Reinfeldt toppar före Stefan Löfven medan Socialdemokraterna som parti har flest träffar före Vänsterpartiet (som hade kongress under mätperioden) och Moderaterna.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X