Annons

MP: Skriv under FN:s förbud mot kärnvapen

Janine Alm Ericson och Elisabeth Falkhaven.
Janine Alm Ericson och Elisabeth Falkhaven. Foto: Pressbilder

Så länge kärnvapen finns är vår civilisation hotad. Det kan vi gröna inte acceptera. Vi anser att regeringen ska skriva under FN:s konvention om förbud mot kärnvapen, skriver Janine Alm Ericson och Elisabeth Falkhaven (MP).

Under strecket
Publicerad

Sedan INF-avtalet om kärnvapennedrustning skrevs under 1987 mellan Sovjetunionen och USA har den oro för kärnvapen som präglade vår barndom minskat betydligt. Andra frågor har sedan dess dominerat den politiska debatten och vi har sluppit återkommande tankar på vad ett kärnvapenkrig skulle kunna innebära. Avtalet var en framgång för det internationella fredsarbetet, som ökat tryggheten och livsglädjen för människor världen över.

Men ingen seger kan tas för givet för all framtid. Nu ser vi hur oron för kärnvapen ökar. Indien, Pakistan och Nordkorea har skaffat sig egna kärnvapen och USA och Ryssland är sannolikt på väg att lämna INF-avtalet. Flera kärnvapenstater moderniserar sina arsenaler snarare än att minska dem. Vi måste då slå vakt om viktiga principer och fortsätta kämpa. Det är dags för en ny växel i fredsarbetet.

Annons
Annons
Annons