Annons
X
Annons
X

MP: Sänk momsen för skomakare och skräddare

Miljöpartiet vill att svenska folket ska reparera mera. På så vis tar vi bättre hand om jordens resurser, anser partiet, som nu lanserar fyra konkreta förslag i syfte att nå förändring.

Åsa Romson vid pressträffen i Almedalen på måndagen.
Åsa Romson vid pressträffen i Almedalen på måndagen. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kom till pressträffen på cykel. Just cyklar hör också till det som lyftes fram då hon talade inför medierna. Vi ska oftare ta oss fram på två hjul, hoppas partiet.

Men vi ska också få bättre hjälp med reparationen då hojen krånglar, sade Romson.

– Det är bättre än att man står där och pillar själv.

Annons
X

Miljöpartiets utspel i Almedalen handlar om att på sikt nå ett hållbart samhälle, där vi bättre tar tillvara på jordens resurser. Då går det inte att konsumera mera – i stället måste vi reparera de saker vi har.

Hur stora utsläppen i dag är till följd av svenskarnas konsumtion vet man inte. År 2008 uppskattas den ha 35 procents större påverkan i andra länder än i Sverige, varför andra drabbas mer än vi till följd av vår köpiver.

För att råda bot på problemet vill Miljöpartiet förstärka första bokstaven i Rot-avdraget – den som står för reparation.

– Ekonomin behöver ställas om för att generera en mer hållbar utveckling, säger Romson och jämför med grön skatteväxling.

Fyra konkreta förändringar föreslås:

• Sänkt moms för skomakare, skräddare och cykelreparatörer från 25 till 12 procent. MP räknar med en kostnad på 240 miljoner kronor per år, men ger inte förslag på hur reformen ska finansieras.

• Krav på EU att få sänka momsen på fler reparationstjänster.

• Rot-avdrag för reparation och service på maskiner och inventarier. MP skriver att kostnaderna bör utredas ytterligare, men menar att de sannolikt inte kommer att landa på mer än 30 miljoner kronor per år.

• Underlätta för arbetsgivare att erbjuda anställda cykel och service. Beräknas kosta 200 miljoner kronor per år.

Annons
Annons
X

Åsa Romson vid pressträffen i Almedalen på måndagen.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X