Annons
X
Annons
X

MP-topp: "Svårt att se att regeringen ska stänga bron"

Bland annat tidigare MP-riksdagsledamoten Lage Rahm, som startade kampen för en medlemsomröstning om partiets flyktingpolitik, är starkt kritisk till regeringens planer på att stänga Öresundsbron. Men att bron verkligen stängs ser regeringen som otroligt, målet är att skrämma Danmark till att ta ansvar, erfar SvD.

Svenskt flykting­mottagande
Regeringen vill att Öresundsbron ska kunna stängas i en månad.
Regeringen vill att Öresundsbron ska kunna stängas i en månad. Foto: Erland Vinberg/TT

**Tidigare MP-riksdagsledamoten **Lage Rahm, nu aktiv i Göteborg, är en av de största kritikerna till regeringens och Miljöpartiets flyktingpolitik.

Han är en av initiativtagarna till en pågående namninsamling bland medlemmar för att få till stånd en medlemsomröstning om flyktingpolitiken.

Nu är Lage Rahm starkt kritisk till att regeringen överväger att kunna stänga hela Öresundsbron för att stoppa inflödet av flyktingar till Sverige.

Annons
X

– Jag tycker att det låter väldigt, väldigt dåligt. Ursprungligen reagerade jag för att vi tyckte att det var en väldigt dålig politik gentemot flyktingar. Det här blir ju närmast absurt och slår inte bara mot människor på flykt utan försvårar vardagen för väldigt många människor, säger han till SvD.

Hur ser du på att regeringen, där MP ingår, överväger att stänga Öresundsbron?

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt, det är ett väldigt dåligt sätt att hantera krisen, jag tycker att man ska fokusera på att hjälpa människor i stället för att sätta resurser och kraft på att isolera Sverige, säger Lage Rahm.

**MP-toppen Karin Svensson Smith **är ordförande i riksdagens trafikutskott. Hon säger till DI att hon inte gillar tanken på att stänga bron.

– Jag gillar inte det här, usch”, säger hon till tidningen.

Men enligt vad SvD erfar är det egentliga målet med regeringens utspel om Öresundsbron att skrämma Danmark till att ta större ansvar. Irritationen har varit stor gentemot grannen i väster. "Vi säger till Danmark att vi menar allvar med att alla måste ta ansvar", menar en källa nära regeringen som SvD talat med.

**Språkrören Gustav Fridolin **och Åsa Romson hänvisar till migrationspolitiska talespersonen Magda Rasmusson, som instämmer i att en stängning av bron är mycket osannolik.

– Det här är ett extremt verktyg som jag har mycket svårt att se att regeringen kommer att använda. Förslaget innebär att regeringen får en möjlighet att göra det, jag hoppas att det inte kommer behövas, säger hon till SvD.

I nuläget har runt 240 personer skrivit under namninsamlingen för att få till en medlemsomröstning om MP:s flyktingpolitik.

– Det är väldigt tråkigt att vi medverkar till den här överenskommelsen. Det känns mycket konstigt. Vi har ju lovat i vårt valmanifest att aldrig göra det här, säger Lage Rahm.

Oron i MP:s partiledning har dock minskat en aning, erfar SvD. Dels eftersom få har skrivit på upproret, dels för att en rad av tunga kritiker, som MP i Malmö, Grön ungdom och Gröna studenter gått ut och sagt att de inte vill ha en medlemsomröstning.

Nu är planen en intern dialog, där forum skapas för att medlemmar ska få träffa företrädare från riksdagsgruppen eller statsråd.

Annons

Regeringen vill att Öresundsbron ska kunna stängas i en månad.

Foto: Erland Vinberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X