Annons
X
Annons
X

M: Se över papperslösas barns rätt att gå i skola

Miljöpartiet i Stockholm vill att barn till papperslösa ska kunna få ekonomiskt bistånd. Moderaterna är starkt kritiska till förslaget och vill nu att besluten i migrationsöverenskommelsen omprövas. De ifrågasätter bland annat papperslösa barns rätt till skolgång.

Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
”Att man får gå i skolan fast man fått avslag skickar märkliga signaler”, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd och gruppledare för kommunfullmäktigegruppen. Foto: Bertil Ericson/TT

I sitt förslag till nya riktlinjer för ekonomiskt bistånd i Stockholm stad skriver Miljöpartiet att de vill att barn till papperslösa ska kunna få ekonomiskt bistånd.

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd och gruppledare för kommunfullmäktigegruppen, är starkt kritisk och kallar Miljöpartiets hållning för ”fullständigt orimlig”.

– Stockholm kommer att ta 6 000 nyanlända som fått uppehållstillstånd i år och nästa år. Den S-ledda majoriteten klarar inte av att ordna bostäder åt dem. Skolgången är en annan utmaning. Att i det läget gå fram med riktlinjer om att papperslösa ska få försörjningsstöd är upprörande, säger hon till SvD.

Annons
X

Risken är att vi bygger på med nya reformer och till slut är det ingen skillnad om man fått avslag eller inte.

Anna König Jerlmyr betonar vikten av att respektera asylprocessen är ”ett ja är ett ja och ett nej är ett nej”. Hon befarar framväxt av parallella samhällen om de som får avslag får ta del av allt större samhälleliga insatser.

Moderaterna i Stockholms stad tycker att man borde ompröva många av besluten som fattats i migrationsöverenskommelsen.

– Risken är att vi bygger på med nya reformer och till slut är det ingen skillnad om man fått avslag eller inte, säger Anna König Jerlmyr.

”Att vi ger dessa barn möjligheten att få ekonomiskt bistånd kommer betyda väldigt mycket för barnen och är en viktig del i Stockholms arbete för att leva upp till barnkonventionen”, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Personer som fått avslag på sin asylansökan om uppehåller sig i landet olovligen har rätt till akut ekonomiskt bistånd och akut sjukvård. Barnen har också rätt till att gå i skolan, något som Anna König Jerlmyr tycker bör omprövas.

– Rätt till skolgång för papperslösas barn bör ses över med tanke på de signaler det ger till de som får avslag. Vår migrationsminister säger att ett nej är ett nej, ändå har man den här typen av insatser.

Rätt till skolgång är en del av barnkonventionen. Vill Moderaterna gå emot den?

– Man måste ha principen om ordning och reda i asylprocessen. Att man får gå i skolan fast man fått avslag skickar märkliga signaler. Kopplar man dessutom försörjningsstöd blir det ännu mer otydligt.

Anna König Jerlmyr lyfter fram att skolgången för nyanlända är en utmaning redan i dag. Om alla som får avslag också ska få skolgång så blir det ännu svårare.

Sedan tidigare har barn till papperslösa rätt att gå i skola, men de har också rätt till mat på bordet och tak över huvudet.

– Detta bör diskuteras oavsett barnkonventionen, säger hon.

I Miljöpartiets förslag till riktlinjer för ekonomiskt bistånd står det att barn till papperslösa ska kunna beviljas bistånd till en skälig levnadsnivå. Deras föräldrar kan enbart beviljas nödhjälp.

Vidare står det att barn även kan beviljas ekonomiskt bistånd till en rimlig hyreskostnad som utgår från barnets behov.

– Barn till papperslösa tillhör de allra mest utsatta i vår stad. De syns inte i statistiken och de lever gömda. Sedan tidigare har barn till papperslösa rätt att gå i skola, men de har också rätt till mat på bordet och tak över huvudet. Att vi ger dessa barn möjligheten att få ekonomiskt bistånd kommer betyda väldigt mycket för barnen och är en viktig del i Stockholms arbete för att leva upp till barnkonventionen, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Annons

”Att man får gå i skolan fast man fått avslag skickar märkliga signaler”, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd och gruppledare för kommunfullmäktigegruppen.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 2

”Att vi ger dessa barn möjligheten att få ekonomiskt bistånd kommer betyda väldigt mycket för barnen och är en viktig del i Stockholms arbete för att leva upp till barnkonventionen”, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad.

Foto: Fanni Olin Dahl/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X