Annons
X
Annons
X

MP opålitligt när det gäller integriteten

REPLIK | INTEGRITET

Jag tror nog att Ferm och Miljöpartiet vill väl, men det blir liksom inte så mycket av den goda viljan.
Anna Troberg

Det är väldigt roligt att Maria Ferm slår ett slag för den personliga integriteten på SvD Brännpunkt (
20/8). Det hade varit ännu trevligare om hon och Miljöpartiet hade gjort det även när supervalåret 2014 inte stod för dörren och utan att försöka förminska det enda svenska parti som konsekvent stått upp för människors rätt till ett privatliv - Piratpartiet.

Sedan den uppslitande FRA-debatten dog ut 2008 har Piratpartiet i princip ensamma hållit den svenska integritetsdebatten vid liv. Regeringspartierna vill inte alls prata om övervakning, eftersom det tvingar dem att svara på frågor om FRA:s ständiga övertramp och arrogans inför lagen. Oppositionspartierna har inte heller visat något överdrivet intresse för övervakningsfrågor. I de fall man faktiskt har protesterat mot nya integritetskränkande förslag, så har motståndet varit pinsamt blekt och alldeles för sent.

Annons
X

Jag tror nog att Ferm och Miljöpartiet vill väl, men det blir liksom inte så mycket av den goda viljan. Man skriver några motioner som innehåller ordet integritet. Man säger sig vilja genomlysa FRA:s verksamhet. Man säger sig vilja ha en kriskommission för integritetsskyddet. Gott så. Det är bra förslag, men det duger helt enkelt inte.

Miljöpartiet har haft all tid i världen att slå på stora trumman för dessa saker och bilda opinion för dem. Det har man trots goda resurser inte gjort. I stället har man lyst med sin frånvaro varje gång det demonstrerats för integriteten. När viktiga integritetsfrågor varit på gång i riksdagen, så har man inte drivit någon långsiktig opinion. Man har nöjt sig med lite spel för gallerierna på debattsidorna, i bästa fall dagen före omröstningen. Det jobbiga och otacksamma fotarbetet har man överlåtit åt andra, till exempel Piratpartiet.

Miljöpartiets huvudfokus ligger nämligen på andra frågor, och oavsett vilka goda intentioner man har i integritetsfrågan så kommer den snabbt att hamna i skymundan till förmån för saker man tycker är viktigare. Det är här Miljöpartiets akilleshäl i jakten på integritetsvurmande väljare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är naturligtvis tråkigt att en i grunden schyst politiker som Maria Ferm försöker dölja sitt eget partis brist på integritetsfokus genom att attackera just Piratpartiet, det parti som gjort allt det där hårda fotarbetet som varken Miljöpartiet eller något annat riksdagsparti velat befatta sig med. Det är en taktik som antagligen kostar mer än den smakar, eftersom människor är trötta på politiker som gör vad som helst för att få behålla sin makt.

  Väljare är inte röstboskap som man kan lura till valurnorna på hur lösa boliner som helst. Väljare är tänkande människor med god förmåga att se skillnad på politiskt pynt och politisk övertygelse och långsiktig arbete. En röst på Miljöpartiet är en lott som kanske, kanske inte ger en integritetsvinst. En röst på Piratpartiet är en integritetsvinst varje gång.

  ANNA TROBERG

  partiledare Piratpartiet

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X