Annons
X
Annons
X

MP och V backar om datalagring

Datalagringsdirektivet splittrar inte bara den borgerliga alliansen. Också på den rödgröna sidan råder helt olika uppfattningar om direktivet. Nu backar både Miljöpartiet och Vänsterpartiet från tidigare uttalanden om att införa direktivet i Sverige.

När Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i mitten av februari höll gemensam presskonferens om datalagringsdirektivet lät reaktionerna inte vänta på sig. Beskedet då från både V och MP var att kritiken mot direktivet kvarstår, men att Sverige är tvingat att införa datalagringen.

Kritiken blev massiv mot framförallt Miljöpartiet, som anklagades för att ha lagt sig platt för Socialdemokraterna och Thomas Bodström, som under tiden som justitieminister var pådrivande på EU-nivå för ett direktiv.

Den miljöpartistiske europaparlamentarikern Carl Schlyter kallade på sin blogg det egna partiets överenskommelse för ”vettlös” och i en debattartikel anklagade debattören Isobel Hadley-Kamptz partiet för att vara ryggradslöst.

Annons
X

Men efter den tyska författningsdomstolens beslut igår att ogiltigförklara implementeringen av direktivet i Tyskland har scenen helt förändras på den rödgröna sidan. I dag tillbakavisar MP:s språkrör Peter Eriksson att det någonsin funnits en överenskommelse med S och V.

– Det presenterades så av Bodström, men jag tycker det var en felaktig beskrivning. Det finns ingen överenskommelse om att införa datalagringsdirektivet om vi vinner valet i höst, säger Peter Eriksson till SvD.se.

Finns det någon risk att ni blir överkörda av S och tvingas införa det mot er vilja?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi blir inte överkörda. Det är inte möjligt. Ska vi lägga en proposition om det här måste vi vara överens, och de kan inte köra över oss mer än vi kan köra över dem. Som det ser nu kommer vi inte införa direktivet, även om det inte går att utesluta att vi till syvende och sist blir tvungna att göra det. Men då beror det på EU, inte på Bodström.

  Beatrice Ask säger att det inte går att vänta på EU-kommissionens översyn, vad säger du om det?

  – Det låter helt galet. När man vet att kommissionens ska göra en översyn så förstår jag inte varför man ska införa det nu. Det låter helt fel.

  Peter Erikssons bedömning är att den tyska domen gör det lättare att riva upp direktivet på EU-nivå. Den åsikten delas av Vänsterpartiets Alice Åström. Även hon backar nu från tidigare uttalanden om en rödgrön överenskommelse om att införa datalagringsdirektivet.

  Beskedet från V är nu istället att det tyska beslutet och uttalanden från EU-kommissionären Cecilia Malmström om en översyn av direktivet ändrar på allt.

  – Vi kan inte införa en lagstiftning som det största EU-landets författningsdomstol säger inte går att införa. Då är det inte rimligt att vi i Sverige säger att vi ska implementera det, utan nu måste det hanteras på EU-nivå.

  Så överenskommelsen från februari gäller inte längre?

  – Nej, den gäller inte längre.

  Däremot kvarhåller Alice Åström att det faktiskt fanns en rödgrön överenskommelse om att införa direktivet i februari.

  – Vi var tvungna att förhålla oss till direktivet, och därför kom vi fram till den överenskommelse som presenterades då. Men nu har saken hamnat i ett annat läge, säger hon.

  Thomas Bodström tror dock inte att de nya beskeden från V och MP kommer att påverka en svensk implementering av direktivet. Beskedet är att Sverige är tvingat att införa det och att det är bättre med en reglerad datalagring än en oreglerad.

  – Datalagring har vi redan. Det här är en fråga om vi vill reglera den eller inte, och det tror jag att de andra partierna vill, säger han till SvD.se.

  Diskussionerna fortsätter därför mellan partierna, säger Bodström och utlovar framtida kompromisser. ”Jag har förslag på gång som jag ska diskutera med dem först”, säger han.

  Dessutom tror han inte att den översyn som Cecilia Malmström utlovat kommer att förändra något.

  – Jag har svårt att se att kommissionen kommer att riva upp direktivet när nästan alla länder redan infört det, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X