Annons
X
Annons
X

MP: Miljard ska hjälpa unga

Utsatta ungdomar ska fångas upp tidigt genom så kallade sociala investeringar, föreslår Miljöpartiet som vill satsa 1,1 miljard kronor under fyra år. På så vis ska utanförskapet minska – liksom kostnaderna för samhället.

(uppdaterad)
Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet.
Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det brinner i Stockholms förorter och sällan har frågan om ungas utsatthet varit så aktuell. En del av lösningen är, enligt MP, det som kallas sociala investeringar. Tanken är att individer med risk-beteenden ska identifieras i ett tidigt skede, för att snabbt få del av särskilt riktade insatser.

– Går man in tidigt blir kostnaden mycket mindre. Man sparar resurser för samhället och lidande för individen, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund som i dag presenterar förslaget på MP:s kongress i Västerås.

Konkret ska det handla om strukturerade satsningar genom sociala investeringsfonder eller utveckling av olika samverkansmetoder. De unga kan fångas upp i skolan eller genom uppsökande verksamhet.

Annons
X

– Allra bäst fungerar det när olika yrkesgrupper jobbar ihop: fritidspedagoger, lärare men också socialtjänst och rättsväsende, säger Bolund.

Den dryga miljard MP vill satsa ska fördelas över hela landet, varje insats bedöms separat liksom hur stor andel staten ska finansiera. Ett riktmärke är att kommunerna går in med i snitt 75 procent. Hur stor effekt satsningen beräknas få har Miljöpartiet inte räknat på, men Per Bolund menar att det kan röra sig om ”tiotusentals individer”.

– Jag tror på stora effekter. Vi vet att en individ som halkar fel kan ge väldigt stora kostnader för samhället. En narkoman kostar miljonbelopp varje år med insatser från polis, rättsväsende och sjukvård.

Görs då inte det här redan?

– Inte i tillräcklig utsträckning. En del kommuner satsar, men går man in med stöd från staten kan man få genomslag i hela landet.

Annons
Annons
X

Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X