Annons
X
Annons
X

MP måste ta itu med köttets klimatpåverkan

Alldeles för få politiker vågar ta tag i köttkonsumtionens klimatpåverkan. Det gäller även Miljöpartiet som måste våga driva en betydligt mer offensiv politik i frågan. Det skriver Björn Lindgren, Rebecka Carlsson och Erik Lindman-Mata, Grön Ungdom.

[object Object]
Alla behöver inte bli vegetarianer, men vi måste äta mindre kött, skriver Björn Lindgren, Rebecka Carlsson och Erik Lindman-Mata. Foto: TOMAS ONEBORG, FREDRIK HJERLING OCH KARL MELANDER

BRÄNNPUNKT | MILJÖ

Förra veckan släppte
Världsbanken en verkligt skrämmande rapport som visar att vi nu är på väg mot en ökning av jordens medeltemperatur med fyra grader redan till 2060. Det är långt över de två grader som världens ledare enats om för att kunna undvika katastrofala klimatförändringar. Det räcker inte att ha en bättre klimatpolitik än andra länder om de andra länderna har en värdelös klimatpolitik.

Istället måste vi våga göra det som krävs för att klara klimatutmaningen. Det gäller för Sverige, och det gäller för Miljöpartiet.

Alldeles för få politiker vågar ta tag i köttkonsumtionens klimatpåverkan. Enligt FN:s jordbruksorgan står den totala produktionen av animaliska livsmedel för en femtedel av våra utsläppp av växthusgaser – mer än hela världens transporter. I Sverige vi ökat vår konsumtion av kött med omkring 50 procent sedan 1990 och vi konsumerar dubbelt så mycket som genomsnittet i världen. Den nuvarande trenden är uppenbart ohållbar men politiken för att möta detta saknas – även i Miljöpartiet.

Annons
X

I år motionerade ett antal av Miljöpartiets rikdagsledamöter om att köttkonsumtionen måste minska med 25 procent till 2020, och lade även fram förslag på hur det skulle gå till. Det är utmärkt! Tyvärr nämns köttkonsumtionens miljöpåverkan bara i förbifarten i utkastet till nytt partiprogram som Miljöpartiet presenterat under hösten. Det är inte acceptabelt. Ingen skulle godta att klimatutsläppen från exempelvis trafiken eller bostäderna bara skulle behandlas i förbifarten. Ska vi lyckas med att vända dagens katastrofala utveckling måste vi våga ta itu med alla utsläpp.

Alla behöver inte bli vegetarianer, lika lite som att alla behöver välja bort bilen, men vi måste minska både köttkonsumtionen och bilåkandet. Förutom att exempelvis skolor och sjukhus behöver servera mer vegetariskt – vilket miljöpartister runt om i landets kommuner och landsting kämpar för – behöver det bli billigare för alla att välja klimatsmart vegetarisk mat.

De gröna ledamöternas riksdagsmotion föreslår bland annat att man ska “utreda hur animalieproduktionens miljöpåverkan kan beskattas”. Det är ett utmärkt och nödvändigt förslag, och något i den stilen behöver stå med också i partiprogrammet. Det ska löna sig att göra det miljövänliga valet – även när vi handlar mat.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi gröna har lyckats bygga upp ett stort förtroende i miljöfrågor för att vi baserar vår politik på forskning och för att vi vågar säga även de obekväma sanningarna. Det är det enda rätta, och vi är övertygade om att den inställningen gynnar oss opinionsmässigt på längre sikt.

  Miljöpartiet, våga lyft fram åtgärder för en minskad köttkonsumtion i det nya partiprogrammet!

  BJÖRN LINDGREN

  språkrör Grön Ungdom

  REBECKA CARLSSON

  språkrör Grön Ungdom

  ERIK LINDMAN-MATA

  Grön Ungdoms partiprogramsgrupp

  Populära artiklar om klimatet:

  Populära quizar om väder

  Vad kan du om väderprognoser? quiz.svd.se Vad kan du om väder och film? quiz.svd.se På vilket album kan du höra Sun is shining? quiz.svd.se Genomsnittlig temperaturhöjning i världen svd.se Så påverkas världen av högre vatten flood.firetree.net
  Annons
  Annons
  X

  Alla behöver inte bli vegetarianer, men vi måste äta mindre kött, skriver Björn Lindgren, Rebecka Carlsson och Erik Lindman-Mata.

  Foto: TOMAS ONEBORG, FREDRIK HJERLING OCH KARL MELANDER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X