MP-ledamöter kräver kärnvapenförbud

Fyra miljöpartistiska riksdagsledamöter kräver ett uttryckligt förbud mot att Nato får föra in kärnvapen i Sverige genom det så kallade värdlandsavtalet.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Kravet från Carl Schlyter, Jabar Amin, Annika Lillemets och Valter Mutt förs fram i en debattartikel i Aftonbladet. Där skriver de att ett "uttryckligt förbud mot att föra in kärnvapen i Sverige måste skrivas in i avtalstexten, liksom att Sverige ges rätt att inspektera örlogsfartyg från Natoländer då dessa angör svensk hamn, samt att kärnvapenförbudet även gäller i krigstid".

Avtalet med Nato undertecknades före valet 2014. Det syftar till att underlätta för Sverige att ta emot och ge militärt stöd i kristid och för att stå som värdland för Natoövningar. För att avtalet ska träda i kraft krävs lagändringar, varför regeringen ska lägga fram en proposition i vår.
Försvarsminister Peter Hultqvist (s) har betonat att Natostyrkor bara kan placeras i Sverige efter svensk inbjudan och att det inte finns "på kartan" att det skulle handla om kärnvapen. Han har lovat att regeringens linje ska förtydligas i propositionen, men uppgett att det inte är aktuellt med förändringar i själva avtalet.

Annons
Annons
Annons