Annons
X
Annons
X

MP laddar för att sitta i regering

Miljöpartiet vill ha ett dubbelkommando på finansdepartementet om man får bilda regering med S. Anders Borgs stora inflytande förskräcker. MP signalerar också att man vill ha fler ministrar än de två språkrören. Om dagens opinionsläge skulle bli valresultat har man rent matematiskt rätt till minst fyra.

Miljöpartiets Gustav Fridolin och Karin Svensson Smith med partiets valaffischer inför EU-valet.
Miljöpartiets Gustav Fridolin och Karin Svensson Smith med partiets valaffischer inför EU-valet. Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT

REGERINGSFÖRHANDLING

Med drygt fyra månader kvar till valet leder de rödgröna fortfarande stort över alliansen. Nu förbereder sig Miljöpartiet för att få bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna. En lång rad miljöpartister har skolats in i regeringsarbetet.

– Vi har haft utbildningar för personal och förtroendevalda där vi bland annat har bjudit in tidigare ministrar och statssekreterare av olika partifärger, berättar partisekreteraren Anders Wallner.

Några moderata ministrar har inte varit på plats, däremot personer som har jobbat åt såväl borgerliga regeringar som socialdemokratiska. Från den tilltänkta koalitionspartnern har före detta ministern Ylva Johansson deltagit. En miljöpartist lyfter särskilt fram hennes erfarenheter.

Annons
X

– När hon blev minister hade hon bara varit medlem i Socialdemokraterna i ett år. Hon hade tvillingar som var fyra månader och kunde inte själva sakfrågan särskilt bra. Och då får man ju ha ett upplägg för att lyckas.

Miljöpartisten drar en parallell till språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson som båda har småbarn och dessutom ”ambitiösa planer på att inte missköta sitt föräldraskap”.

Enligt Anders Wallner pågår ingen riktad utbildning för personer som kan vara aktuella för uppdrag i regeringskansliet.

– Men vi har försökt rikta den generella utbildningen till grupper där det kan finnas sådana personer, bland annat dem som arbetade för oss när vi hade poster på departementen vid det förra samarbetet.

**En konkret plan **finns emellertid för hur arbetet ska gå till om MP får bilda regering med S. Det handlar om vilka personer som ska sköta förhandlingarna med S och vilka politiska förslag som ska prioriteras.

– Ja, att inte förbereda sig vore oansvarigt. Vi har en partiintern struktur för att kunna hantera en regeringsbildning.

Vi har en partiintern struktur för att kunna hantera en regeringsbildning.
Anders Wallner, Miljöpartiets partisekreterare

Däremot så sker det, enligt Anders Wallner, inga gemensamma förberedelser med Socialdemokraterna eller något annat parti. Några förhandlingar om en framtida regeringspolitik kommer inte heller att äga rum innan väljarna har fått säga sitt, inte ”som det ser ut nu”.

– Vi har inga politiska förhandlingar. Däremot handlar det mycket om att hålla varandra informerade.

Miljöpartiets språkrör markerade tidigt vilka ministerposter de skulle vilja ha. Gustav Fridolin aspirerar på att bli skolminister; Åsa Romson på uppdraget som klimat- och miljöminister. Men partiets har högre ambitioner än så.

– Det normala är att man fördelar ministerposterna i proportion till valresultatet. Det är de gängse fördelningsnormerna som borde gälla, förklarar Lennart Olsen, ledamot av partistyrelsen.

I SvD/Sifos senaste väljarbarometer fick Socialdemokraterna 32 procent och Miljöpartiet drygt 10 procent. En minoritetsregering med nuvarande antalet ministerposter (22 stycken) skulle då ge MP minst fem. Med ett tredje parti i regeringen eller ett lägre antal ministrar så skulle rent matematiskt miniminivån vara fyra statsråd.

Yvonne Ruwaida, vice sammankallade i MP:s partistyrelse, avfärdar tanken på två poster.

– Nej, nej, så få kan man inte vara. Sedan beror allting på valresultatet. Det måste ju vara rimligt utifrån hur folk har röstat. För mig känns också tre väldigt lite, vi är ju större än KD.

Karin Svensson Smith, ledamot av partistyrelsen, delar den uppfattningen.

– Ska ett parti kunna försvara en regeringsmedverkan där man får kompromissa måste man också kunna få genomslag för det som är partiets hjärtefrågor. Då räcker det inte med det tre.

Anders Wallner vill inte diskutera en regeringsbildning:

– Jag vill inte resonera om hur många ministerposter som vore rimligt vid olika styrkeförhållanden. Det viktigaste är den politiska inriktningen.

Han vill inte heller peka ut andra ministerposter. Däremot förklarar han att det finns två områden där partiet måste visa resultat.

– När vi ska möta väljarna 2018 kan vi inte ha suttit i en regering som har lett till ökade svenska klimatutsläpp eller till en mindre öppen migrationspolitik.

Flera centralt placerade miljöpartister som SvD har talat med menar också att partiet måste skaffa sig ett reellt inflytande över finansdepartementet och därmed över budgetprocessen. Anders Borgs styrka i den nuvarande koalitionsregeringen förskräcker. En ledande miljöpartist som vill vara anonym menar att det krävs ett MP-statsråd på plats.

– Det räcker inte att placera en statssekreterare där. Vi måste ha den form av makt som man får via exempelvis en biträdande finansminister.

Annons
Annons
X

Miljöpartiets Gustav Fridolin och Karin Svensson Smith med partiets valaffischer inför EU-valet.

Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X