Annons
X
Annons
X

MP: Sätt fotbojor på personer som ska avvisas

Inför de blocköverskridande samtalen om åtgärder mot terrorism kräver Miljöpartiet bland annat fotbojor på personer som har fått avvisningsbeslut och bedöms vara en säkerhetsrisk, skriver Dagens Nyheter.

Av TT
(uppdaterad)
Terrordådet i Stockholm
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill att personer som fått avvisningsbeslut ska kunna få fotbojor.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill att personer som fått avvisningsbeslut ska kunna få fotbojor. Foto: Adam Wrafter och Tomas Oneborg

– Fotboja är en möjlighet för de individer där vi har olika typer av information och är oroliga för hur vi ska hantera en avvikandesituation, säger MP-språkröret Gustav Fridolin till tidningen.

Tidigare har Kristdemokraterna fört fram ett snarlikt förslag, där man också kräver att personer som har en hög risk för att inte följa avvisningsbeslut ska kunna beläggas med fotboja, även utan att ha bedömts som en säkerhetsrisk.

I en intervju med TT framhåller Gustav Fridolin det som en betydande skillnad mellan partiernas förslag. Ett ensidigt fokus på asylsökande skulle leda till ett kollektivt skuldbeläggande och en risk att missa personer i riskzonen, anser han.

Annons
X

– De åtgärder vi nu gör måste rikta sig mot just de individer där det finns en information eller en osäkerhet om att man kan vara någon form av säkerhetsrisk, säger Gustav Fridolin till TT.

– När vi nu ska inleda samtal som bygger på den strategi som Sverige har mot terrorism, så måste de samtalen handla om vad som krävs för att just förebygga och bekämpa terror.

MP vill också ha mer pengar till Säpo och avskaffad sekretess mellan Migrationsverket, Säpo och polisen.

– Det är helt avgörande att de rättsvårdande myndigheterna har koll på de personer som man på olika sätt har information om, säger Gustav Fridolin till DN.

Annons

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill att personer som fått avvisningsbeslut ska kunna få fotbojor.

Foto: Adam Wrafter och Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X