Annons
X
Annons
X

MP-kongressen gick emot partiledningen

Miljöpartiets ledning åkte i dag på två tunga nederlag på kongressen. Ombuden beslutade att partiet ska verka både för sänkt arbetstid till 35 timmar i veckan och ett återställande av arbetsgivaravgiften för unga.

Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet.
Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Plakatpolitik, har Åsa Romson sagt om de många förslag som lagts gällande sänkt normalarbetstid. Partiledningens linje – som enligt språkröret är realpolitisk – går ut på att bibehålla lagstiftningen som den ser ut i dag, med 40 timmarsveckor.

Ledningen menade inför kongressen att det borde räcka med att partiet verkar för att föräldrar och personal inom äldreomsorgen lättare kan gå ned i tid.

– Jag får stå för att det också behöver bedrivas plakatpolitik. Skillnaden mellan plakat och visioner är ibland inte så stor, sade Romson då partiledningens förslag röstats ned.

Annons
X

Både Romson och Gustav Fridolin hyllade i stället den demokratiska processen; meningen med att ha kongress är att medlemmarna ska styra, tycker de:

– Jag har respekt för ombudens beslut. Det här blir grunden för den politik vi ska gå till val på, säger Fridolin.

Förlusterna innebär dock ett tydligt nederlag för partiledningen. Förslaget om sänkt normalarbetstid till 35 timmar i veckan fick 169 röster – mot partiledningens 50 röster.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Kongressen ville poängtera att arbetstidslagen är en norm och att den normen är viktig. Jag köper de argumenten. Kongressen har också fattat ett antal beslut som verkligen gör skillnad för människor: skolbarnsföräldrar kan ta ut extra dagar och vi har en prioritering av sänkt arbetstid inom äldreomsorgen.

  – Det är jag väldigt nöjd med.

  Riksdagsledamoten Annika Lillemets hör till dem som kämpat för att kravet på sänkt normalarbetstid inte överges. Hon var påtagligt nöjd efter omröstningen:

  – Det var ett klokt beslut av kongressen som håller fast vid de gröna grundvärderingarna. Det är till och med så att det är 35 timmar i ett första steg – ett väldigt klokt utformat beslut. Det är naturligtvis så att det krävs mer sen.

  Om det under kongressen blivit tydligt vartåt det lutade gällande arbetstiden, blev partiledningen desto mer överraskad när kongressen – under stort jubel – också beslutade att MP ska verka för att partiet återställer arbetsgivaravgiften för unga under 26 år.

  Det kravet övergav partiet så sent som i april, med motiveringen att arbetslösheten bland unga är alltför hög för att man vill ta några risker.

  Gustav Fridolin ville dock tona ned konsekvenserna:

  – Resultatet är inte märkligt när man ser att flera utredningar visar att sänkningen tyvärr inte inneburit fler jobb.

  Ni har sagt att ni inte vill se avgiften återställd eftersom det riskerar leda till ökad arbetslöshet bland unga. Hur ser du på det?

  – Vi är inget parti som är starka vänner av arbetsgivaravgifter. Sen har vi varit kritiska till hur den här sänkningen är genomförd och konstruerad. Den kritiken är tydligen stark bland många ombud. Men det är klart, om man höjer skatten riktat mot en grupp måste man se vilka konsekvenser det får.

  S har hela tiden varit kritiskt till sänkningen och vill se att arbetsgivaravgiften för unga återställs. Nu närmar ni er dem?

  – Jag tror inte att en grön partikongress i första han röstar på en fråga utifrån vilka andra partier som tycker så eller inte. Men det här är en fråga där S har hållit fast vid att det varit så ineffektivt att man inte sett så stora risker med att höja den. Vi har sagt att det vore trist att rucka på reglerna en gång till och ville inte gå till val på det.

  Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga beräknas kosta statskassan 14 miljarder kronor årligen.

  Annons
  Annons
  X

  Åsa Romson, språkrör Miljöpartiet.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X