Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: MP kan gynnas av starkt SD

Döda sälar hjälpte Miljöpartiet in i riksdagen. Ett kvarts sekel senare kan Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson hjälpa dem att uppfylla en annan grön dröm: att sitta i en mittenregering.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin under Miljöpartiets kongress i Västerås som inleddes på fredagen.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin under Miljöpartiets kongress i Västerås som inleddes på fredagen. Foto: SCANPIX

I maj för 25 år sedan nådde säldöden för första gången den svenska kusten, efter att ha brutit ut på den danska ön Anholt i Kattegatt.

Det visade sig senare att sälarna inte dog av miljögifter, utan av ett virus, men de flöt i land på svenska badstränder och fyra månader senare dansade Miljöpartiet in i riksdagen. Med yviga skägg, batiktröjor och drömmar om en grönare värld.

I Västerås ett kvarts sekel senare är det ett normaliserat svenskt parti som samlas till kongress. Konflikterna här följer samma linjer som på andra partikongresser.

Annons
X

Ideologitrogna aktivister vill driva igenom frågor som gör partiprofilen skarpare. Den pragmatiska partiledningen - som också tycker att det kunde vara en bra idé att locka några väljare - försöker tona ned frågor som antas kunna skrämma bort dem.

”Mer realism och mindre plakatpolitik” har språkröret Åsa Romson formulerat partiledningens linje inför kongressen. Det är en fortsättning på samma väg som företrädarna Peter Eriksson och Maria Wetterstrand ledde partiet.

Här i Västerås handlar brottningsmatcherna mellan gräsrötter och ledning framför allt om arbetstidsförkortning och vinster i välfärden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Regeringsfrågan förföljer alltid Miljöpartiets språkrör, eftersom partiet har en potentiell nyckelposition och kan samarbeta åt både höger och vänster. Och de gröna lämnar numera ett ganska tydligt besked.

  ”Vi säger att vi är beredda att bilda regering med partier som vill att ta itu med utmaningarna inom jobb, skola och klimat. Vi hoppas att Socialdemokraterna vill ta itu med utmaningarna” sa Gustav Fridolin i Västerås.

  Men de vill mer än så, för Miljöpartiet har sedan starten sett sig som ett parti frikopplat från höger- vänsterskalan i svensk politik. ”Motstånd mot blockpolitik var en av grundbultarna bakom bildandet av Miljöpartiet” påpekade Per Gahrton i en debattartikel i SvD för några år sedan.

  Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt beskrev sina känslor så här i en debattartikel i DN veckan: ”Det är med förvåning som vi har hört flera ledande miljöpartister öppna för ett samarbete mellan MP, S och ett borgerligt parti efter valet.”

  Han borde kanske inte vara så förvånad. Att sitta i en regering är stort, men att sitta i en blocköverskridande regering vore större för Miljöpartiet.

  Och det som kan hjälpa de gröna att uppnå detta är ett bra val för de politiskt isolerade Sverigedemokraterna, vilket skulle komplicera en regeringsbildning. I ett sådant läge skulle Socialdemokraterna och kanske Folkpartiet, med hänvisning till Sveriges bästa, kunna tänkas lyfta sig över blockgränsen.

  Det är medverkan i en sådan regering som Jonas Sjöstedt hör miljöpartisterna dagdrömma om. Det betyder inte att de önskar Jimmie Åkesson en framgång. Men det är som med säldöden: man kan beklaga att det hände, men inte vad det ledde till.

  Annons
  Annons
  X

  Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin under Miljöpartiets kongress i Västerås som inleddes på fredagen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X