MP: Inget tyder på att islamistisk infiltration är reell

Vi kommer aldrig att acceptera en häxjakt på muslimer eller andra minoriteter utifrån svepande anklagelser, skriver Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner och partistyrelsens ordförande Jon Karlfeldt efter den senaste veckans turbulens i partiet. Samtidigt uppger de att de går vidare med att utreda sin sårbarhet för infiltration av islamister.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Jon Karlfeldt och Anders Wallner

Jon Karlfeldt och Anders Wallner

Foto: TT
Annons
Jon Karlfeldt och Anders Wallner

Jon Karlfeldt och Anders Wallner

Foto: TT
Jon Karlfeldt och Anders Wallner Foto: TT

DEBATT | MILJÖPARTIET

Vi kan konstatera att det ännu inte har framförts några exempel på vilka islamistiska agendor som skulle ha fått genomslag i vårt parti.

Ingen sorts extremism ska ha någon plats i Miljöpartiet. När en ansedd forskare uttrycker att personer med en islamistisk agenda skulle kunna ha infiltrerat oss är det självklart något vi tar på stort allvar. Miljöpartiet står upp för mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. Vi tar gärna del av Lars Nicanders och andra forskares kunskap i dessa frågor i vårt arbete med säkerhet och när vi utvecklar partiets demokratiska strukturer.

Även om det i dagsläget inte finns något som tyder på att farhågan om en infiltration skulle vara reell så kommer Miljöpartiet gå vidare med att utreda vår eventuella sårbarhet för infiltration. Vi ser också över och stärker våra rutiner kring när företrädare för Miljöpartiet agerat på ett olämpligt sätt. Det är något som alla partier borde göra återkommande.

Annons
Annons

Vi kan konstatera att det ännu inte har framförts några exempel på vilka islamistiska agendor som skulle ha fått genomslag i vårt parti. Tvärtom uppmärksammas ofta Miljöpartiets pacifistiska, feministiska och hbtq-perspektiv i samhällsdebatten, värderingar som måste anses stå väldigt långt från islamister. Inga belägg har framförts för att någon av våra tusentals förtroendevalda skulle ha använt en position inom partiet för att påverka politiken i en islamistisk riktning.

Att vara troende muslim och samtidigt politiskt engagerad är inte samma sak som islamism. Människor ska kunna engagera sig i demokratin utan att misstänkliggöras för att ha dubbla agendor utan belägg. Vi kommer aldrig att acceptera en häxjakt på muslimer eller andra minoriteter utifrån svepande anklagelser.

Miljöpartiet har redan i dag rutiner för att hantera när det framkommer uppgifter om att någon av våra förtroendevalda skulle agera på ett olämpligt sätt. Vi utreder det direkt och agerar. När en person som stod på en av våra riksdagslistor i Skåne protesterade mot Fredrik Reinfeldt på ett olämpligt sätt i Almedalen ströks hon från riksdagslistan.

Inför valet 2014 värvade en person ett stort antal medlemmar som röstade in honom på en riksdagslista. När vi granskade honom kunde vi konstaterat att han inte ämnade driva Miljöpartiets politik och han ströks därför från listan. Vi ser nu över och stärker dessa rutiner. Det ska inte finnas några tvivel om att Miljöpartiets förtroendevalda representerar våra medlemmar och våra väljare – och inte sin etnicitet, sin religion eller sin civilsamhällesorganisation.

Annons
Annons

När Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé under gårdagen uttrycker oro för Miljöpartiet så menar han att farhågan om infiltration är unik för oss. Det är ett naivt resonemang från en företrädare för ett riksdagsparti. Tvärtom bör de senaste dagarnas diskussion kring Miljöpartiet bidra till att alla partier kan lära sig mer om hur man förebygger påtryckningar från andra organisationer, vare sig de är islamistiska eller har andra agendor.

Moderaterna har inte varit förskonade från företrädare som haft anknytning till organisationer som kan anses ha tvivelaktiga agendor. Under den förra mandatperioden hade Moderaterna en riksdagsledamot som kombinerade sitt uppdrag i riksdagen med att vara vice ordförande för Federation of Islamic Organisations in Europe, vars moderorganisation heter Muslimska brödraskapet. Han blev under sin tid i riksdagen kritiserad för en rad kontroversiella uttalanden och anklagad för att vara islamist. Han hade dåvarande gruppledaren Anna Kinberg Batras förtroende att representera Moderaterna i försvarsutskottet.

En av Kristdemokraternas riksdagskandidater sa 2015 att homosexualitet är en synd och att homosexuella inte kommer till himlen – om man inte lever i celibat. Enligt partiets nomineringskommitté var det inget problem för Kristdemokraterna om han har sådana åsikter “privat” i sin roll som pingstpastor och ändå representerar partiet, trots att partiet säger sig stå för alla människors lika värde.

Det är uppenbart att även andra partier har läxor att göra för att väljarna inte ska behöva tvivla på vilka som har inflytande över deras politik. Väljarna ska kunna lita på att förtroendevalda agerar på den agenda som partiet gick till val på – inte andra värderingar.

Vi hoppas att alla demokratiska partier har ett starkt intresse för att stärka sin egen trovärdighet i detta. Vi har en gemensam uppgift i att säkra tilltron till det demokratiska systemet.

Anders Wallner (MP)

partisekreterare

Jon Karlfeldt (MP)

partistyrelsens sammankallande

Visa diskussion
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons