MP-flört kan bli dyr

Den borgerliga uppvaktningen av de gröna kan visa sig vara ett självmål. Att rösta på Miljöpartiet kan bli legitimt även i allianskretsar. Resultatet kan bli en ny rödgrön regering med ett extra starkt MP.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det har varit en tung vecka för centerledaren Maud Olofsson. Förra söndagen fick hennes parti återigen mediokra opinionssiffror i Sifo, långt ifrån den tredubbling av väljarstödet som är målet inför nästa val. I storstäderna är det riktigt illa. Där lockar partiet bara drygt 2 procent. I offentligheten har hon också de senaste dagarna framstått som en tafflig ägare till statliga Vattenfall.

I det tysta har det också pågått en intern dragkamp. Partitoppen har fått skriva om sitt strategidokument inför nästa val. Kritikerna menade att det handlade för mycket om att försvara vad regeringen har uträttat och för lite om partiets egna visioner. De som säger sig stå bakom det ”frihetliga” Centerpartiet, med mer makt åt individen och mindre åt staten, tycker sig nu ha flyttat fram sina positioner.

Annons
Annons
Annons