Annons

”MP driver plakatpolitik från åhörarläktaren”

Europaparlamentarikerna Fredrick Federley och Karin Karlsbro.
Europaparlamentarikerna Fredrick Federley och Karin Karlsbro. Foto: Pressbilder

Miljöpartiet har dels inte förstått sitt eget förslag, dels vilseleder de läsaren kring EU-projekten. Det skriver Fredrick Federley (C) och Karin Karlsbro (L) i en replik.

Under strecket
Publicerad

Det är utan tvivel så att Miljöpartiet vill ta ansvar för miljön och klimatet. Det är bara beklagligt att de varje gång faller för trycket att hellre bedriva plakatpolitik än att driva verklig förändring. I deras debattartikel i SvD framgår det tydligt framgår att de dels inte förstått sitt eget förslag och dels medvetet eller omedvetet vilseleder läsaren. De hävdar felaktigt att detta handlar om att EU ska finansiera gasprojekt. Men det här verkar vara Miljöpartiets linje, de sitter hellre bekvämt på åhörarläktaren och skriker än är med och kompromissar för att skapa förändring på riktigt.

Miljöpartiet skriver om EU:s så kallade projekt av gemensamt intresse, förkortat PCI (projects of common interest), som syftar till att skapa energisäkerhet över gränser inom EU. Det de vill göra är att säga nej till EU-kommissionens uppdaterade förslag till dessa projekt. Miljöpartiets nej-röst innebär både nej till de gasprojekt som finns på den så kallade PCI-listan, men också nej till alla de viktiga elledningsprojekt som också ingår och behövs för att klara klimatomställningen. Av över hundra projekt är det bara fyra av dessa som är fossila. De missar också att berätta att om vi säger nej till förslaget så blir vi sittande med dagens system som innehåller mångdubbelt fler fossila projekt. De vill alltså hellre stå och stampa på stället än att ta ett steg i rätt riktning, för att göra en billig poäng.

Annons
Annons
Annons