Annons
X
Annons
X

MP: Bygg bostäder med AP-fonderna

Miljöpartiet vill att Sverige sätter som mål att den nationella byggtakten ska öka med 30 000 små och billiga hyresrätter till 2018.

Av TT
(uppdaterad)
Åsa Romson (MP) pratade i Almedalen på måndagskvällen.
Åsa Romson (MP) pratade i Almedalen på måndagskvällen. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

Kapital till denna satsning ska frigöras genom att bland annat AP-fonderna ges ökade möjligheter att investera i bostäder, skriver språkröret Åsa Romson på Göteborgs-Postens debattsida.

MP föreslår även att beskattningen mellan olika boendeformer ses över eftersom ”skattereglerna för bostadsbyggande i dag missgynnar hyresrätter”.

Miljöpartiet vill också satsa 15-20 miljarder kronor på tågtrafik de kommande tre åren, skriver Romson i Svenska Dagbladet tillsammans med partiets trafikpolitiska talesperson, Stina Bergström.

Annons
X

MP anser att de nödvändigaste åtgärderna är ökat underhåll, att flaskhalsar byggs bort, att höghastighetståg planeras, att godstrafiken underlättas och att man skapar en organisation som sätter resenären i centrum.

I sitt sommartal i ett regntungt Göteborg i dag fokuserade Miljöpartiets Åsa Romson på bostadspolitik, ökade infrastruktursatsningar på tågtrafiken och behovet av satsning på forskning.

Ett förslag som presenterades var att arbetsgivaravgiften halveras för företag som investerar minst 15 procent av sin produktion i forskning och utveckling. Företagen måste ha varit nystartade sedan sex år tillbaka för att få ta del av halveringen.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nya innovativa forskningsföretag bör få särskilt stöd. Sverige har ett särskilt behov av att titta på detta, eftersom vi tappar viktigt forskningskapital i näringslivet. Hur mycket pengar det handlar om att halvera arbetsgivaravgiften kommer vi ha med i vår budget, säger Åsa Romson till TT.

  I sitt tal kritiserade Romson alliansen för att de sagt nej till MP:s förfrågningar om samtal om viktiga strategiska frågor.

  – Vi har fått nej till samtal om bostadspolitiken, om tågsatsningar och om forskning - de har satt blockpolitiken före, sade Romson.

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X

  Åsa Romson (MP) pratade i Almedalen på måndagskvällen.

  Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X