Annons
X
Annons
X

Mousavi trotsar Khamenei

Fortsatt hårda sammanstötningar och skottlossning mot demonstranter rapporteras från Iran. Samtidigt kräver oppositionskandidaten Mir Hossein Mousavatt omval - och går därmed i direkt konfrontation med landets högsta ledarskap.

Foto: REUTERS

Protesterna i Iran

I fredags klev ayatolla Ali Khamenei upp i talarstolen för att sätta punkt för de protester som skakat landet under veckan. Platsen var moskén på Teherans universitet. Ett symboliskt val: det var där på campus som protesterna som för 30 år sedan avsatte shahen började.

Budskapet från landets högste ledare var tydligt: Protesterna som under den senaste veckan har skakat landet måste upphöra. Från predikstolen uttalade Ali Khamenei starkt stöd för den sittande konservative presidenten Mahmoud Ahmadinejad.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sedan dess har frågat varit hur oppositionen - både Mir Hossein Mousavi och de folkmassor som protesterar på gatorna - skulle reagera. I går eftermiddag och under kvällen kom svaret: det som alltmer liknar en revolt mot hela systemet fortsätter och tycks trappas upp.

  Annons
  X

  ”Död åt diktatorn! Död åt diktaturen!” skanderade demonstranterna, enligt BBC, vars reporter trotsar förbudet för internationella journalister att rapportera från gatorna. Demonstranterna möttes först med tårgas och vattenkanoner, sedan med hårdare tag.

  Regeringsmotståndarna tänder eldar på gatorna och en del kastar sten mot polisen och den regeringstrogna milisen, basij. Rapporter inifrån landet talar även om sammandrabbningar mellan anhängare till oppositionen och grupper som stöder presidenten.

  Enligt BBC och flera andra skjuter regeringsstyrkor skarpt mot de protesterande och går loss med batonger. Medlemmar ur basij gick enligt vittnen igår åter till attack på motorcyklar mot demonstranter på Enghelab-gatan i centrala Teheran, efter att ha stoppat massan från att mötas på torgen intill.

  TV-kanalen al-Jazira beskriver hur människor öppnar sina dörrar så att flyende demonstranter kan söka skydd.

  Insatserna i dramat höjdes dramatiskt av när ayatolla Ali Khamenei talade i fredags. Hittills har det funnits en del hopp om att protesterna skulle tvinga statens politisk-religiösa ledning att lyssna. Gatuprotesterna skulle, hoppades delar av oppositionen, tvinga landets yttersta ledarskap i Väktarrådet att inte satsa allt på Mahmoud Ahmadinejad.

  Men budskapet som Khamenei levererade från predikstolen lämnade inte mycket öppet för kompromisser: Valresultatet är korrekt. Folket stöder presidenten och systemet, fortsatte han. Och inga fler protester kommer att tillåtas: ”Om det blir blodsutgjutelse så kommer protestledarna att hållas direkt ansvariga”, varnade Khamenei.

  Hittills har oppositionen kunnat hålla sig inom systemet. Det omval som Mir Hossein Mousavi kräver skulle hållas inom den ram med godkända kandidater som etablissemanget godkänt. Men skulle Mir Hossein Mousavi nu fortsätta att protestera vore det i direkt strid med landets egentliga ledarskap: det mäktiga Väktarrådet och ayatolla Khamenei.

  I går kom svaret: Från Mir Hossein Mousavis kampanjläger sändes uttalanden om fortsatta protester. Igår kväll ställde sig Mousavi inför en demonstration i södra Teheran enligt New York Times: ”Jag är redo för martyrskapet”, sade han. Presidentkandidaten uppmanade till generalstrejk om han skulle gripas. I ett brev till Väktarrådet upprepade han kravet på att valet görs om.

  Samtidigt ska myndigheterna ha upprepat sitt erbjudande att räkna om mindre delar av rösterna, vilket oppositionen - som ser hela valresultatet som resultat av fusk - tidigare avfärdat. Hittills har 646 fall av misstänkt fusk noterats och Mousavi anklagade regimen för att noga ha riggat valet långt i förväg.

  Enligt rapporter utlöste en självmordsbombare en laddning vid ayatolla Khomeinis mausoleum i utkanten av Teheran. Två personer ska ha skadats eller dödats. Enligt vad Hossein Sajedinia, biträdande polismästare i landet, sade till regeringsvänliga nyhetsbyrån Mehr, orsakade terroristen skada på delar av gravbyggnaden.

  Ayatolla Ali Khamenei beskyllde i sitt TV-sända tal utländska makter som USA och Storbritannien för att understödja protesterna. Standardfrasen från det iranska ledarskapet har varit att kalla USA för Irans främste fiende; denna gång lyfte Ali Khamenei fram Storbritannien som ”det mest ondskefulla”.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X