Recension

Jag är en tjuvMotståndslös som en mjukglass

Jonas Karlsson (född 1971) är författare och dramatiker, men mest känd är han som skådespelare med flera uppmärksammade huvudroller på film och teater.
Jonas Karlsson (född 1971) är författare och dramatiker, men mest känd är han som skådespelare med flera uppmärksammade huvudroller på film och teater. Foto: Martin Stenmark

Jonas Karlssons roman om en oansenlig säkerhetschef är en filmisk bladvändare som hade behövt lite saltlakritsströssel på toppen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Motståndslöst som en mjukglass glider den ner, Jonas Karlssons roman ”Jag är en tjuv”. Jag vänder blad i jämnt tempo – en sida, nästa sida – och förvånansvärt snabbt. Romanens egen hastighet är nämligen mycket långsam, handlingen så lågintensiv att den nästan står stilla. Men bladvändareffekten hänger samman med att här finns så lite att fastna vid, så få krokar eller fästpunkter för den egna tanken att haka i. Det vilar något harmlöst över den så tjusigt serverade och lättuggade anrättning som är denna roman.

”Jag är en tjuv” handlar om Roland, säkerhetschef på varuhuset Megalivs, som under ett brainstormande möte där medarbetarna uppmuntras att tänka utanför boxen får en lika sällsynt som förflugen idé: att låta dem som ertappas med snatteri välja mellan polisanmälan och att ställa sig i entrén med en skylt om halsen. Texten på skylten? ”Jag är en tjuv”. Tilltaget skulle ha kunnat passera obemärkt om dagen inte kommit då en märklig pojke, som kallas in på Rolands kontor, väljer skylten. Det försätter hela Rolands tillvaro, inte minst hans självbild, i gungning. ”Jag är en tjuv” är klassisk i den meningen att den skildrar hur en banalitet öppnar en moralisk och existentiell avgrund inom en människa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons