Annons

Motståndet mot Nobelhuset växer

Nobelhuset ska bli Stockholms nya märkesbyggnad. Men pengar saknas och motståndet mot planerna växer. Nu ifrågasätter till och med familjen Wallenberg – en av huvudfinansiärerna – bygget i dess nuvarande form.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

För att få plats med Nobelhuset och en nyanlagd park söder om huset vill arkitekterna i sitt förslag riva befintliga byggnader, bland annat tullhuset från 1876, en gång ritad av Axel Fredrik Nyström som även arbetade på Drottningholms slott.

Foto: CHIPPERFIELD/COPYRIGHT NOBELHUSET ABBild 1 av 6

Det segrande förslaget i arkitekttävlingen är ritat av byrån Chipperfield Architects, som leds av den brittiske stjärnarkitekten David Chipperfield. Förslaget ska ut på samråd under våren innan det slutgiltigt klubbas i Stockholm stad.

Foto: CHIPPERFIELD/ COPYRIGHT NOBELHUSET ABBild 2 av 6

Ett jättelikt auditorium med plats för 1 400 personer har tillkommit i planerna. Här är det tanken att Nobelpriset ska delas ut i framtiden.

Foto: CHIPPERFIELD/COPYRIGHT NOBELHUSET ABBild 3 av 6

Lars Heikensten, Nobelstiftelsens ordförande.

Foto: BERTIL ERICSON / TTBild 4 av 6

Susanne Lindh, vd för Nobelhuset av och tidigare stadsbyggnadskontorets chef i Stockholms stad.

Foto: THOMAS HENRIKSONBild 5 av 6

Caroline Silfverstolpe, initiativtagare till nätverket ”Bevara Blasieholmen – flytta Nobelbygget”.

Foto: GUNNAR LINDSTEDTBild 6 av 6

Nobelstiftelsens chefer har ofta suttit länge på sina poster. Michael Sohlman satt i 19 år, hans företrädare i 20 och chefen dessförinnan i 24 år. Men när Lars Heikensten tog över i december 2010 var han redan 60 år och skulle inte kunna sitta lika länge. Hans tid i Nobelstiftelsen skulle bli kortare. Å andra sidan tänkte han genomföra det ingen av företrädarna klarat.

Han skulle bygga Huset.

Annons
Annons
Annons