Barbro Eberan:Motståndet blev Peter Weiss hemland

Idag är det 100 år sedan Peter Weiss föddes. I efterkrigstidens Tyskland blev han en hyllad dramatiker och en förebild i kampen mot såväl fascism som imperialism – men i Sverige, där han levde större delen av sitt liv, kom han aldrig över känslan av utanförskap.

Under strecket
Publicerad

Peter Weiss (1916–1982).

Foto: IBL
Annons

Vem var han egentligen, den världs­berömde konstnären, filmmakaren, författaren och dramatikern, som kom till Sverige 1939 som 22-årig ­judisk flykting och som dog i Stockholm 1982? Han talade svenska ­flytande och skrev sina första verk på svenska men förblev en främling i sitt nya hemland. Berömd blev han först när han återvände till sitt modersmål tyska. Idag skulle han ha fyllt 100 år.

I Tyskland betraktas Peter Weiss ofta som en rent tysk författare. Flera nyutkomna verk framhåller dock den viktiga roll Sverige spelade i hans liv och verk. Dit hör en psykologisk studie, ”Peter Weiss. Der heimatlose Weltbürger” (J H  W Dietz) av den välkända västtyska journalisten och biografiförfattaren Birgit Lahann. För sin bok om ”den hemlösa världsmedborgaren”, som undertiteln lyder, har Lahann valt att söka upp den person som stått Peter Weiss närmast. Hon inleder sin bok med en skildring av sitt första besök hos Gunilla Palmstierna-Weiss i en charmig våning i Stockholm. Där fick hon höra hur paret träffades, det var i Skåne 1952. När Peter fick höra Gunillas namn sa han ironiskt: ”Jaha, en slottsfröken som inte har en aning om hur det ser ut i världen.” Han insåg dock snart sitt misstag och i en diskussion om surrealismen fann de varandra. De blev ett par, de gifte sig 1964, och fram till hans död i en hjärtinfarkt 1982 stod hon vid hans sida.

Annons
Annons
Annons