Annons
X
Annons
X

Motstånd mot hårdarekrav på medborgarskap

I debatten efter mordet på Fadime föds många idéer på hur samhället ska agera för att minska brottsligheten bland invandrare, som är överrepresenterade i brottsstatistiken.
I en debattartikel i SvD föreslog i går lagmannen Krister Thelin, tidigare statssekreterare under moderata justitieministern Gun Hellsvik i början av 1990-talet, att det ska bli svårare att få och behålla svenskt medborgarskap.

Krister Thelin anser att ett språktest och en allmän orientering om det svenska samhället bör ingå i kraven för medborgarskap. För icke-nordiska medborgare räcker det i dag med fem års vistelsetid i Sverige.
Vidare menar han att utvisning bör tillämpas oftare som komplementstraff för utländska medborgare som döms för grova brott. Dessutom anser Thelin att ett svenskt medborgarskap ska kunna dras in för en person som begår ett grovt brott.

– Begår man grova brott har man förverkat sin rätt till det tilldelade medborgarskapet, säger han. Förlorarna med snällheten i det svenska systemet är alla laglydiga invandrare, den överväldigande majoriteten som får lida i allmänhetens ögon för dem som inte sköter sig.
Men Krister Thelins tankar möter motstånd. Inte ens vännerna hos moderaterna stödjer honom. Fredrik Reinfeldt (m) är ordförande i riksdagens justitieutskott:

Annons
X

– Att retroaktivt plocka av någon ett medborgarskap känns väldigt främmande. Och risken med att göra det svårare att bli svensk medborgare är att man får en större grupp människor i samhället som känner utanförskap.

– Det viktigaste när det gäller brottsligheten är att den beivras. Många våldsbrott begås utan att någon döms för dem.
Medborgarskapslagen ändrades, och liberaliserades för bland annat barn till utländska medborgare, så sent som 1 juli 2001. En parlamentarisk utredning hade dessförinnan diskuterat huruvida medborgarskapet skulle kunna återkallas men kommit fram till nej.

– Inte ens om falska uppgifter legat till grund för medborgarskapet, säger departementsrådet Gunnar Hermanson.
Sverige har också skrivit under en Europarådskonvention om att brott inte ska kunna leda till indraget medborgarskap.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Niklas Kierkegaard

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X