Annons
X
Annons
X

Motsättningar om FRA i riksdagen

Trycket är fortsatt hårt på de riksdagsledamöter som varit öppet kritiska mot det FRA-lagförslag som onsdagens omröstning gäller. ”Hade jag inte suttit i riksdagen hade jag varit en aktiv motståndare, både på bloggar och i mejl”, säger riksdagsledamoten Karl Sigfrid till SvD.se. De ledamöter som kommer att följa partipiskan har inte mycket att hämta hos ungdomsförbunden. ”Skyller man på partipiskan eller struntar i att rösta undergräver man demokratin”, säger Muf-ordföranden Niklas Wykman till SvD.se.

Foto: COLOURBOX/RIKSDAGEN/MONTAGE:SVD

Mer om FRA-lagen

Läs även

Morgondagens riksdagsdebatt om den hårt kritiserade FRA-lagen kan bli hetare än någonsin – flera yngre riksdagsledamöter däribland Fredrick Federley (c) har lovat en tuff debatt trots att han likt många andra antytt att partilinjen kan bli avgörande för vilken knapp han trycker på vid onsdagens omröstning. Andra riksdagsledamöter som uttryckt stora tveksamheter att ställa sig bakom regeringsförslaget är bland annat Birgitta Ohlsson (fp) och Annie Johansson (c).

Samtliga borgerliga ungdomsförbund är emot förslaget som bland annat innebär att FRA får rätt att genomföra signalspaning i kabel telefontrafik, e-post och faxmeddelanden till och från utlandet. Niklas Wykman, Muf-ordförande har ingen förståelse för de riksdagsledamöter som kommer att rösta ja trots egen övertygelse om det motsatta, alternativt kvitta ut sig för att slippa ta ställning.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här är personer som är invalda i Sveriges riksdag som representanter för svenska folket. Då har man ett personligt ansvar att följa sin egen övertygelse. Att då göra en kovändning och skylla man på partipiskan eller strunta i att rösta är fegt, och ett sätt att undergräva demokratin, säger Niklas Wykman till SvD.se.

  Annons
  X

  En av dem som våndas inför omröstningen är Karl Sigfrid (m), aktiv integritetsdebattör som tidigare profilerat sig i bland annat fildelningsfrågan.

  – Det snackas mycket om det här i riksdagen, för oss som är emot är det naturligtvis himla jobbigt, det blir ett oerhört fokus, säger han till SvD.se.

  Själv har han inte bestämt sig för hur han ska rösta.

  – Hade jag inte suttit i riksdagen hade jag varit en aktiv motståndare, både på bloggar och i mejl. Då hade det varit jag som skrivit alla de där mejlen som jag nu får, säger han och berättar om de påtryckningar han och andra partikamrater i den yngre generationen utsatts för de senaste dagarna.

  – Det är många i bloggosfären som ifrågasatt varför man ska stödja en kandidat som sedan byter åsikt. Jag kan bara hålla med men samtidigt finns det ju ibland anledning att hålla sig till proceduren inom partiet.

  Och i det här fallet – finns det en sådan anledning för dig?

  – Det kan jag inte svara på. Och just nu vill jag inte det heller.

  Riksdagsledamoten Henrik von Sydow (m) som också varit öppet kritisk mot FRA-förslaget bestämde sig för en tid sedan att rösta ja.

  – Det har gjorts en rad förändringar i det ursprungliga förslaget, bland annat får man en tydligare kontrollstation med årliga rapporter till riksdagen, säger han till SvD.se.

  På vilket sätt har partiets ställning påverkat din egen?

  – Jag har lagt ned mycket kraft och energi på att förändra förslaget och där har det skett vissa förändringar. men mitt beslu fattades långt innan den senaste tidens debatt.

  Hur ser du på den svekdebatt som riktats mot dig och en del andra riksdagsledamöter i den här frågan?

  – Jag tar del av de brev och mejl jag får. Men som sagt, jag bestämde mig för en tid sedan.

  Det krävs endast fyra borgerliga nej-röster utöver oppositionens nej för att fälla förslaget. Imorgon debatteras frågan i riksdagen – på onsdag sker omröstningen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX/RIKSDAGEN/MONTAGE:SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X