Motsättningar kokar i gigantiska flyktinglägret

När militären systematiskt mördade, våldtog och plundrade minoritetsgruppen rohingyer i Rakhine i Myanmar flydde cirka 700 000 till grannlandet Bangladesh.

Där togs de först emot med öppna armar. Men nu, ett år senare, har många i lokalbefolkningen tröttnat på flyktingarna – och kampen om de redan begränsade resurserna har hårdnat.

Publicerad
Barn i ett av världens största flyktingläger i Bangladesh där cirka en miljon rohingyaflyktingar bor ihop med en halv miljon bangladeshier.
Barn i ett av världens största flyktingläger i Bangladesh där cirka en miljon rohingyaflyktingar bor ihop med en halv miljon bangladeshier. Foto: Anisur Rahman

Cox’s Bazar Den 25 augusti 2017 startade vad som av många betraktas som ett folkmord på den muslimska minoritetsgruppen rohingyafolket. Alla som flydde militärens systematiska våld i Rakhine i Myanmar (Burma) hamnade utanför den lilla turiststaden Cox’s Bazar i Bangladesh. Fredspristagaren Aung San Suu Kyi har fått hård kritik för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa militärens övergrepp och det har väckts krav för att fredspriset ska tas ifrån henne. FN har beskrivit folkmorden som etnisk rensning.