Motsatta bilder av kriget

Det finns två bilder från krigets Afghanistan. En som kommer från amerikanska generaler och talar om militära framgångar, en annan kommer från oberoende analytiker och hävdar att kriget eskalerar och att talibanerna fortsätter att vinna terräng. Statistiken talar för det senare, att talibanerna blir allt starkare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den egna statistiken från Isaf (International Security Assistance force) visar att antalet väpnade sammandrabbningar i Afghanistan ökade från 22000 år 2009 till 34000 förra året, en ökning med hela 54 procent. En förklaring är att USA markant ökat sin mili- tära närvaro – cirka 110000 av de totalt 150000 utländska soldaterna – och gått på offensiven mot talibanernas starkaste fästen i södra och östra Afghanistan. Men det är också ett resultat av talibanernas ökade närvaro i allt fler provinser. I dag har motståndsmännen egna nätverk i 33 av landets 34 provinser.

Anders Fänge, platschef för Svenska Afghanistankommittén och med 20 års erfarenhet av Afghanistan, ser inte heller någon anledning till optimism.

Annons
Annons
Annons