Motmöte startar världskrig mot svält

Medan världens rikaste och mäktigaste möts bland alptopparna i Schweiz hålls det årliga motmötet World Social Forum, WSF, i staden Porto Alegre i södra Brasilien. Brasiliens arbetarpresident Lula da Silva blir bryggan mellan Davos och Porto Alegre.

Under strecket
Publicerad
Annons

Lula är den ende stats- och regeringschef som kommer att vara med på bägge ställena, först i Porto Alegre och på fredag i Davos. Där ska han än en gång försöka få regeringschefer och företagsledare med på att starta ett ”världskrig” mot hunger och fattigdom. I fjol tog Lula, tillsammans med Frankrikes Jacques Chirac, Chiles Ricardo Lagos och FN-chefen Kofi Annan, initiativ till en global kampfond mot hunger.

Årets WSF hålls i Porto Alegre 26-31 januari. Rekordmånga människor, 120 000- 150 000, kommer att fylla staden för att diskutera
alternativ till - och protestera mot - den ekonomiska och sociala världsordningen. ”En annan värld är möjlig” är ledtemat.
129 olika organisationer, från fackliga och gröna till kristna och kommunistiska, deltar i Porto Alegre och kräver globalisering på de fattigas villkor: rättvisare och renare handel, skuldlättnader, ett slut på fattigdom och hunger.
Samtidigt samlas jurister, parlamentariker och specialister inom hälsovård och migration till egna forum i staden.

Annons
Annons
Annons