Annons

Motivet påverkar livvaktsskyddet

Motivet bakom mordet på Anna Lindh kan påverka livvaktsskyddet för statsråden i framtiden. Regeringens särskilda utredare Hans Regner följer nu spänt utgången av rättegången. Omständigheterna kring mordet är viktiga, säger han.

Under strecket
Publicerad

Just Mijailo Mijailovic motiv till att knivhugga utrikesminister Anna Lindh till döds har gäckat utredarna. I åtalet, som presenterades bara 48 timmar före rättegångsstarten i dag, ges heller inget svar.

Mijailovic själv säger att orsaken till mordet var ”en slump”, absolut inte politiskt. Men polis och åklagare är inte säkra. Det faktum att Mijailovic lyssnade till folkpartiledaren Lars Leijonborg under en halvtimme på ett eurovalmöte dagen före mordet ger näring åt de som tror att motivet trots allt hade en politisk grund.
För förre justitiekanslern Hans Regner, som utvärderar personskyddet för centrala statsledningen, är alla omständigheter kring mordet av betydelse.
– Jag ska gå igenom förundersökningen och följa utgången av rättegången. Det har särskilt intresse hur reglerna för personskydd tillämpades. Motivet är här viktigt eftersom de kan spela roll när man diskuterar hotbilden.

Annons
Annons
Annons