Annons
Kommentar

Jan Blomgren:Putin har bleknat – egna ledet största hotet

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Han har aldrig haft så låga opinionssiffror – och står inför sin största utmaning som rysk president. Här är Vladimir Putins motgångar. Och om hans position är i fara kommer största hotet inifrån de egna leden.

Under strecket
Publicerad

Många minns bilder som Putin har visat upp för att odla sin machokultur: Simmat fjärilsim i sibiriska floder, dragit på sig flygarhjälmen och satt sig i jaktflygplan för att senare landa i krigets Tjetjenien, hittat unika arkeologiska fynd på havsbotten iförd dykardräkt och kastat motståndare på judomattan.
Exemplen kan mångfaldigas – för det är där Putin trivs som bäst. Stark och okuvlig, i situationer som han kan regissera och kontrollera och få sin självbild förstärkt.

De senaste månaderna har han dock bleknat efter den ena motgången efter den andra: Hans nej till Saudiarabien, då Moskva vägrade gå med på att producera mindre olja, var första steget mot oljekriget. Sedan ställdes en av Rysslands största högtider in, segerdagen till minne av segern över Nazityskland. Och en folkomröstning om ny konstitution, som kan ge Putin möjlighet att sitta kvar till 2036 är skjuten på framtiden och så kom coronakrisen.

Annons
Annons
Annons