Mötesplats Vita bergen

Under strecket
Publicerad
Annons

Klockan är sju på kvällen och skuggan har obevekligt sänkt sig över Nytorget. Kvar ligger endast något rosa sportblad, urdruckna 7-Eleven-muggar, kringdrivande baguettepapper, spridda fimpar och glasspinnar. En och annan hundrastande pensionär har slagit sig ned på bänkarna och begrundar det övergivna torgets dagliga skräpskörd. Måsarna och duvorna är platsens nya herrar som glatt kalasar på söderbornas smulor. Den sista slingan importerad house letar sig ut från Andreas skivor och Mellis uteservering börjar fyllas med lätt svedda våransikten kring svala ölglas.
Längs Skånegatan drar samtidigt ett brokigt människotåg fram och med tunga kassar kämpar de sig upp för trätrapporna till slutmålet: Vita bergen.
Parksäsongen har börjat. Vitans kungar och drottningar är på ingång.
Det är kväll i maj och stunden är kommen för höjderna kring Sofiakyrkan att transformeras till en subkulturell mosaik. Rockers, punkare, souldiggare, poptjejer och gother, alla hittar de sin plats i det hårt prövade gräset. För en
stund samsas de med sina söderbröder i en solgassad sluttning. Nu kan vinterns långa kurande i mörka källare äntligen bytas ut mot sommarens hängivna friluftsfestande. En kväll i Vitan kan allt hända.

Längst ned i backen dröjer sig några solstungna tjejer kvar i den tidiga kvällssolen, men snart börjar såväl skuggan som den ständigt växande folkskaran göra bikinin till ett aningen lättklätt plagg.
I den första backen upp mot asfaltsgången har de första folkölen redan knäppts upp och det första blandbandet börjar generera kommenterande huvudnickande.
På en rödvitrutig filt lite vid sidan om dukar ett par upp sin mozzarellasallad medan deras kompispar är på väg upp för backen med två flaskor vin och fyra omsorgsfullt inlindade glas i en liten korg. Bredvid häckar en trio fnissande yngre damer och imponerar på ett gäng äldre killar med att spela Sam Dees och annan obskyr soul i den medtagna bandaren.
En bit därifrån diskuterar ett gäng rockers med vass skäggstubb och olikfärgade kepsar huruvida
Buzzcocks Ever fallen in love är punk eller inte. Snart är de överens.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons