Annons
X
Annons
X

”Inga rasister på våra gator”

Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson talade i Visby på lördagskvällen. Motdemonstranterna var betydligt fler än sympatisörerna och stämningen var hätsk.

Foto: YVONNE ÅSELL

Ett 30-tal poliser var på plats när Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson talade i Visby på lördagskvällen. Området runt scenen var avspärrat, ingen som inte godkändes av polisen fick komma in. Innanför avspärrningarna stod ett 20-tal sympatisatörer till partiet.

Utanför stod ännu fler motdemonstranter. Några hundra protesterade högljutt och skallade bland annat ”inga rasister på våra gator”, ”krossa nazismen”, ”den som flyr har inget val, ingen människa är illegal” och ”nassesvin”. Dessutom skramlade de med nycklar, vilket är vanligt förekommande vid nazism- och rasismdemonstrationer.

Många av dem som hade kommit till Almedalen under lördagskvällen hade röda och gula kort i sina händer för att signalera utvisning av Svenskarnas parti.

Annons
X

– Vi ger nazisterna rött kort, säger Mea, som turistar på ön och kom till Visby för att visa sitt motstånd.

– Någonting måste göras när det ser ut så här i vårt samhälle.

En person som försökte kasta något mot scenen fångades omedelbart upp och fördes bort av polis. Därefter fördes ytterligare personer bort av polis.

Stämningen var hätsk och det var svårt att höra vad Stefan Jacobsson sade i sitt tal. Han sade dock tidigare till SvD att han skulle prata om partiets invandringspolitik och att de i stort vill ha ett Sverige utan invandrare. Dessutom sade Jacobsson att han skulle prata om yttrandefriheten, som han tycker är hotad.

Dror Feiler (V) var på plats och deltog i protesterna mot Svenskarnas parti:

– Eftersom polisen och politikerna inte verkar göra sitt jobb, utan låter hets mot folkgrupp pågå lagligt - Svenskarnas parti har det i sitt partiprogram - tycker vi att man måste bekämpa nazismen. Då måste medborgarna göra jobbet, säger han.

Gäller inte yttrandefriheten för alla?

– Nej, den är begränsad. Man kan inte förtala folk, inte hetsa mot folkgrupp - som vi tycker att man gör.

Feiler jämför protesten med den Rosa Parks genomförde när hon satte sig på bussen och bröt mot lagen.

– På samma sätt är det vår uppgift att stoppa nazismen och fascismen.

Under motdemonstrationen fördes Dror Feiler sedan bort av polis.

Ett tjugotal kyrkor ringde vid 18-tiden - före Svenskarnas partis möte - i klockorna för att signalera fara. Men inte enbart därför:

– Vi ringer för att vi är jätteglada och vill jubla över alla de som träffas för att manifestera mångkultur och mångfald. Vi vill vara med i den folkliga mobilisering som pågår över hela vår ö; i varenda förening i hela folkrörelsegotland, sade Mats Hermansson, domprost i Visby domkyrkoförsamling, till SvD tidigare i dag.

**Samtidigt som talet **och protesterna pågick hade ett hundratal personer, med paraply i hand för att skydda sig mot regnet, samlats vid Östercentrum utanför Visbys murar för att delta i manifestationen ”Gotland för mångfald och medmänsklighet”.

En av dem som deltog, och uppträdde, var artisten Emil Jensen.

– Den här manifestationen tycker jag är enormt viktig för att den drar till sig folk som kanske normalt inte engagerar sig, säger han till SvD.

Även Gustav Fridolin (MP) fanns på plats. Han tog sig till Gotland dagen före den officiella starten för Almedalsveckan, just för att delta på manifestationen för mångfald.

– Det känns varmt i hjärtat att man inte låter nazisterna vara den enda rösten som hörs på Gotland i dag, säger han.

Vad tycker du om att Svenskarnas parti håller möte i Almedalen?

– Det största problemet är inte att de pratar utan att de finns. Att det fortfarande finns människor i Sverige som ger uttryck för rasism och nazism. Det är oerhört viktigt att vi visar att vi är väldigt många fler som tror på medmänsklighet, säger Gustav Fridolin.

**Enligt polisen avlägsnades **fem personer under insatsen, varav en misstänks för störande av allmän sammankomst. En av de avlägsnade var vänsterpartisten Dror Feiler, rapporterar TT.

Annons
Annons
X
Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 8
Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 8
Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 8

Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson håller tal i Almedalen

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 4 av 8

Demonstranter samlas för att demonstrera mot nazistiska Svenskarnas parti. En del är maskerade, andra har saxofon.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 8

Nazisterna i Svenskarnas parti förbereder sitt röstvärvarmöte.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 6 av 8

Polisen tillsammans med Säpo och bombhundar undersöker Almedalens scen.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 7 av 8

När nazistiska SvP demonstrerade i Jönköping den 1 maj 2014 blev cirka 200 personer gripna och omhändertagna av polisen.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X