Annons

Anders Carlsson:Motarbetad hängbro blev gyllene ikon

GOLDEN GATE-BRON Protesterna var många då bron över Golden Gate i San Francisco skulle byggas men den blev snabbt en symbol för fred och urban förnyelse. I dag fyller det förförande byggnadsverket 75 år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Golden Gate-bron norr om San Francisco fyller 75 år i dag och runt brofästena och på andra håll i staden blir det folkfest. Men på själva bron kommer biltrafiken att flyta på ungefär som vanligt för att inte dramat under jubileet för 25 år sedan ska upprepas. Ingen hade förutsett den enorma publiken och inte heller att massorna skulle bryta igenom barriärerna. Effekterna märktes tidigt i gryningen när tyngden från en kvarts miljon människor fick brobanan att svikta uppemot tre meter samtidigt som sidvindar orsakade kännbara svängningar. Någon fara för kollaps var det aldrig men händelsen visade att det fanns skäl att sätta gränser för dyrkan av en ikon.

Bron är verkligen en ikon, skriver historikern Kevin Starr i sin pigga perspektivöversikt ”Golden Gate” (2010), och som sådan både en ingenjörstriumf och ett konstverk. Är den kanske rentav ”platoniskt perfekt” och en ”förening av materiella och transmateriella krafter”? Om det finns mekaniska gränser för den konkreta användningen av bron så är hyllningspotentialen i gengäld nästan gränslös. The American Society of Civil Engineers håller den för ett av den moderna världens sju underverk och Starr likställer den själv med Kinesiska muren, Pantheon i Rom, Hagia Sophia i Istanbul, Frihetsgudinnan i New York och vidare med musikaliska verk av Bach, Beethoven och Mahler. Sant är att Golden Gate-bron inte kan reduceras till enkel materia, till en vägförbindelse över ett sund, och att det krävs en mångfacetterad blick för att hela funktionen ska bli synlig.

Annons
Annons
Annons