Möt våren i biosalongen

Lite svenskt, lite franskt, lite naket och en och annan kärlekskrank kofösare. Får vi lov att presentera: vårens svenska biopremiärer.

Under strecket
Publicerad

Heath Ledger och Jake Gyllenhaal i Brokeback Mountain

Annons

Redan 1998, i South Park-avsnittet Chef's salty chocolate balls, definierade Cartman independentfilm som ”those black and white hippie movies. They‘re always about gay cowboys eating pudding.” Drygt sju år senare var Ang Lee klar med sin tolkning av uttalandet, Brokeback mountain, som når våra breddgrader den 3 februari. Berättelsen om det hemliga kärleksparet Ennis och Jack (Heath Ledger och Jake Gyllenhaal) är definitivt en av de filmer man kan se fram emot i vår, utan att riskera att bli besviken.
De biografiska filmerna lyser med sin närvaro. Philip Seymour Hoffman gör sitt livs roll i Capote, om kändisförfattaren Truman Capote som skrev manuset till Breakfast at Tiffany‘s och dokumentärromanen In cold blood. Filmen skildrar hur Capote lämnar sin sköna tillvaro i Manhattans jetsetkretsar för att göra research på plats för In cold blood, som handlar om det bestialiska mordet på en familj i Kansas och deras mördare (24/2). För alla fans av mannen i svart, Johnny Cash alltså, blir det filmfest när han återuppstår i Joaquin Phoenix gestalt i Walk the line (3/2). Den ännu levande 50 Cent tar inga risker utan spelar sig själv i Get rich or die trying (28/4).

Från Frankrike kommer två snygga filmer om arga unga män på gränsen till nervsammanbrott; Francois Audiards Mitt hjärtas förlorade slag, en nyinspelning av James Tobacks Fingers med hotta stjärnskottet Romain Duris i huvudrollen (13/1), och så Franzois Ozons melankoliska Le temps qui reste, om en ung och döende modefotograf (5/5).
Lasse Hallström och Mikael Håfström ska visa vad de har knåpat ihop i landet i väster; vi talar om Casanova med ständigt denna Heath Ledger i titelrollen (27/1) och otrohetsthrillern Derailed med Jennifer Aniston och Clive Owen (17/2). Och så är vi alla nyfikna på hur Amir Chamdins Om Gud vill med Nina Persson blir (premiär på Göteborgs filmfestival).

Annons
Annons
Annons