Lisa Irenius:Mot slutet gav hamstern mig dåligt samvete

Lisa Irenius

Det har talats mycket om husdjur under pandemin – men mer sällan om en svår fråga: är det etiskt försvarbart att hålla djur i fångenskap för nöjes skull?

Min söndagskrönika handlar om detta – och om familjens dvärghamstrar Popcorn och Blixten. (Det är faktiskt inte första gången hamstrar tar plats på SvD:s kultursidor – redan på 1970-talet skrev författaren Per Erik Wahlund hela två understreckare om sina guldhamstrar!)

Även om det inte kommer någon papperstidning i dag så publicerar vi ju en digital tidning som vanligt, med ett välfyllt kulturmagasin – det hittar du i eSvD.

Såhär på nationaldagen vill jag också lyfta fram denna personliga text om svenskhet av Elaf Ali, som roligt nog är ny skribent i SvD Kultur. Hon skriver om föreställningen om att svenskar med annan bakgrund står i tacksamhetsskuld till Sverige, och att hon själv känner tacksamhet – men vägrar att känna skuld.

Elaf Ali kom nyligen ut med boken ”Vem har sagt något om kärlek?”, om hederskultur, och intervjuades då av Karin Thunberg.

Förra veckans kulturdebatt handlade ju om sågningar, apropå Linda Skugges hårda recension i Expressen, och det är onekligen en konst att skriva sådana. Men jag tycker att Fredrik Sjöberg gör det med den äran i den här bokrecensionen, om vad som är ”rätt” inom samtidskonsten: normbrytande ska det vara, gärna konst av dubbelt förtryckta...

Ha en fin dag!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons