Annons
X
Annons
X

Mörkt på börsen – storbankerna drog ned siffrorna

Banksektorn blev ett rejält sänke i torsdagens börshandel – storbankerna föll mellan 4 och nära 7 procent. Pressen har fördjupats av ett förnyat säljtryck på den europeiska finanssektorn. Även Riksbankens besked att sänka styrräntan ytterligare bidrar till att trycka ned bankaktierna.

(uppdaterad)
Foto: Pontus Lundahl/TT

Det blev en tung dag för banksektorn på Stockholmsbörsen. Nya oljeprisfall och oro i banksektorn fick aktiebörserna att åter falla kraftigt.

Bankaktierna sjönk rejält, samtliga svenska storbanker föll mellan 4 och nära 7 procent. Det fördjupar bankernas nedgångar ytterligare sedan årskiftet.

Efter en tillfällig lättnad i onsdags rutschade Stockholmsbörsen utför igen sedan oron för världsekonomin tagit ny fart.

Annons
X

Vid stängning låg OMXS-index på minus 2,7 procent. Sedan årsskiftet har börsen backat 13,8 procent. I Europa var rasen på sina håll ännu större än i Stockholm.

**Bolidens aktie rasade **mest på storbolagslistan. Efter en svag delårsrapport sjönk aktien hela 16 procent. Gruvsektorn överlag backade kraftigt i Europa.

Andra stora förlorare var verkstadsbolagen Sandvik och Alfa Laval, den senare ned 4,9 procent.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nedgången i Stockholm var bred – enda storbolaget som gick mot strömmen var Lundin Petroleum, upp 0,3 procent.

  Dagens vinnare var läkemedelsbolaget Meda som rusade 67,2 procent efter amerikanska Mylans jättebud på bolaget.

  Londonbörsens FTSE-index sjönk 2,4 procent, Frankfurtbörsens DAX-index backade 2,9 procent och Parisbörsens CAC-index rasade 4,1 procent.

  En bakomliggande orsak till pessimismen är en rådande oro kring den finansiella sektorn som påminner om frossan från den finansiella krisen 2008.

  I början av veckan rasade tyska Deutsche Bank med över 9 procent efter oron att banken inte kommer att betala räntan på finansieringsinstrumentet contingent convertible bonds, även kallade coco-obligationer, som kommer att förfalla löpande inom loppet av ett år. Pessimismen smittade då även av sig på sektorkollegan Commerzbank som rasade på samma nivå.

  Coco-obligationen är i grunden utformad för att förhindra en kollaps i viktiga finansiella institutioner. Tanken är att om instrumentet fallerar kommer inte hela banken att dras med ned i processen. Däremot har instrumentet aldrig tidigare testats vilket gör det svårt att förstå tillgångsklassens verkliga risker, skriver Bloombergs Simon Ballard i en analys på onsdagen.

  **Deutsche Bank **lämnade sent i januari en dyster kvartalsrapport där bolaget meddelade om en brakförlust för fjolåret präglat av nedskrivningar och juridiska kostnader. Trots det har Deutsche Bank försäkrat investerare att de fortfarande har en betalningskapacitet på omkring 1 miljard euro, vilket är mer än nog för att täcka de betalningar på 350 miljoner euro som krävs på coco-obligationerna som förfaller i april 2016.

  Men på torsdagen verkar inte beskedet ha lugnat marknaden och banksektorn pressas fortfarande i spåren av fortsatt osäkerhet kring obligationernas risknivåer.

  Även Riksbakens besked på torsdagen att sänka räntan till –0,50 procent ger ytterligare press på bankernas inlåningsmarginaler som bankerna kompenserar med fortsatt lånefest till hushållens bostadsköp. SvD Näringsliv har tidigare skrivit att miljarder går upp i rök i spåren av det rådande minusränteläget.

  För knappt en vecka sedan kritiserade SEB:s vd Annika Falkengren Riksbankens minusräntepolitik i en intervju med SvD Näringsliv. Hon säger att medicinen att sänka styrräntan för att få upp inflationen ”inte biter” och ifrågasätter om det ens är fruktbart för centralbanken att fortsätta driva samma penningpolitik.

  Den låga räntan bidrar också till en ökat risktagande bland hushållen som belånar sig allt mer, menar Falkengren.

  Annons
  Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X